Często szukam alternatywy dla typowego śniadani i ostatnio, gdy zauważyłam, że w lodówce mam jeszcze serki homogenizowane waniliowe to pojawił się pomysł na placki z serka waniliowego.
Wyglądają podobnie, jak pankejki, jednak smakują nieco inaczej. Dzięki zawartości serka waniliowego są równie smaczne i puszyste.
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, serek homogenizowany waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder, olej. Na koniec dodajemy jajka i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania konsystencji śmietany.
2. Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Wystarczy kilka kropli oleju na poaczątek smażenia. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach. Smażymy na bardzo małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz. W trakcie smażenia możemy je „spłaszczać”, by mieć pewność, że w środku nie są surowe.
Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami np. borówkami, malinami, czy dżemami.
Smacznego!
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie lub YouTube