Wigilia już niedługo i w związku z tym mam dla Was przepis na postne danie przeznaczone na stół wigilijny. Bigos wigilijny to głównie kapusta kiszona i grzyby, jednak istotne są również dodatki. 

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić bigos wigilijny krok po kroku i to w ekspresowym tempie. Dlaczego ekspresowym? Bo przy użyciu Instant Duo Crisp Ultimate Lid, dzięki czemu przygotowywanie bigosu nie trwa 3-4 godzin, a ogranicza się maksymalnie do godziny. 

instant pot

CZYM JEST INSTANT DUO CRISP ULTIMATE LID?

Multicooker Duo Crisp Ultimate  to wielofunkcyjny sprzęt łączący funkcje szybkowaru i frytkownicy powietrznej w jednym. Ultimate zapewnia dostęp do 7 automatycznych programów inteligentnych w trybie szybkowaru oraz 6 z wykorzystaniem funkcji smażenia gorącym powietrzem. Spokojnie można w nim smażyć, piec, ma funkcję grilla, wyrastania chleba, suszarki, jogurtownicy, szybkowaru, wolnowaru, parowaru i frytownicy powietrznej. 

To sprzęt dzięki któremu mamy dostęp do zdrowych i łatwych w przyrządzeniu posiłków przy jednoczesnej oszczędności czasu i prądu. 

Jak widać Instant Duo Crisp Ultimate Lid to bardzo przydatny multicooker. Czas jednak przejść do przepisu- bigos wigilijny możemy zrobić w sposób tradycyjny, lub przy użyciu Instant Pot. W drugim przypadku nasz bigos będzie szybciej cieszył nas swoim aromatem. 

BIGOS WIGILIJNY – PRZEPIS

Składniki:

-800 g białej kapusty

-1 kg kiszonej kapusty

– 2 średnie marchewki 

-2 cebule

-80 g suszonych grzybów

-3 łyżki oliwy z oliwek

-ok. 10 suszonych śliwek

-2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie- dodajemy na koniec)

-przyprawy: 3 szt.l iści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 2 szczypty soli, papryka słodka i wędzona (opcjonalnie)

instant pot

Przygotowanie:

1. Grzyby najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20 min. Odcedzamy, a wywar zachowujemy na później. Na koniec grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

2. Czas na świeżą kapustę- oczyszczamy ją, szatkujemy drobno i zaparzamy wrzątkiem.

3. Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy, sok z kapusty odstawiamy (przyda się później). Kiszoną kapustę siekamy na drobniejsze kawałki.

 

4. Cebule obieramy i kroimy w piórka, a marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

bigos wigilijny

 

5. Czas przysmażyć cebule. Smażymy pokrojone cebule na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy ok. 10 minut.

 

UWAGA! 
Już w tym kroku widać, jakim ułatwieniem jest multicooker, gdyż wystarczy w nim podsmażyć pierwsze składniki, po czym resztę składników dorzucić i ustawiać czas gotowania na 20 minut. Jak to dokładnie wygląda? Prosta instrukcja poniżej.

 

6. W garnku, w którym będziemy gotować bigos, umieszczamy zalaną wrzątkiem świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną, starte marchewki oraz podsmażone grzyby z cebulą. Zalewamy wszystko wywarem z grzybów i dodajemy przyprawy. Mieszamy.

 

7. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2-3 godziny. Co jakieś 20-30 min. bigos mieszamy, aby się nie przypalił i podlewamy go niewielką ilością wodą.

Po tym czasie, doprawiamy bigos solą i jak jest za mało kwaśny to dodajemy trochę soku z kiszonej kapusty i dwie łyżki przecieru pomidorowego do smaku. Na końcu wrzucamy pokrojone na małe kawałki suszone śliwki. Po czym gotujemy jeszcze przez około 20-30 minut bez przykrywania.
Teraz czas na nasz ekspresowy przepis 🙂

BIGOS WIGILIJNY- PRZEPIS Z UŻYCIEM INSTANT DUO CRISP ULTIMATE LID

Duo Crisp Ultimate ustawiamy na „soute” i smażymy pokrojone cebule. Gdy cebula się zeszkli to dorzucamy kolejne składniki.

 

Najpierw grzyby.

bigos wigilijny

Potem kiszoną kapustę i marchewkę.

Następnie biała kapusta i pokrojone śliwki.

Na koniec przyprawy i zalewamy wszystko wywarem z grzybów.

bigos wigilijny

Opcjonalnie możemy dodać też trochę soku z kiszonej kapusty.

bigos na wigilijny stół

Czas zamknąć Instant Duo Crisp Ultimate Lid i ustawić „Pressure Cook” oraz czas- 20 minut 🙂

Tak, tylko!

instant pot

W tym czasie, możemy usiąść, poczytać ulubioną książkę lub po prostu odpocząć. Bigosu nie trzeba doglądać, mieszać. Bigos się sam robi 🙂

Gdy urządzenie poinformuje nas, że już bigos gotowy to otwieramy pokrywę Instant Duo Crisp i delektujemy się przyrządzoną potrawą.

Na koniec możemy doprawić bigos do smaku oraz dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, by nasz bigos wigilijny nabrał kolorów 🙂

Smacznego!

*Wpis powstał we współpracy z Instant Pot Polska

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie 

Podziel się