Wigilia już niedługo i w związku z tym mam dla Was przepis na postne danie przeznaczone na stół wigilijny. Bigos wigilijny to głównie kapusta kiszona i grzyby, jednak istotne są również dodatki.
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić bigos wigilijny krok po kroku i to w ekspresowym tempie. Dlaczego ekspresowym? Bo przy użyciu Instant Duo Crisp Ultimate Lid, dzięki czemu przygotowywanie bigosu nie trwa 3-4 godzin, a ogranicza się maksymalnie do godziny.
CZYM JEST INSTANT DUO CRISP ULTIMATE LID?
Multicooker Duo Crisp Ultimate to wielofunkcyjny sprzęt łączący funkcje szybkowaru i frytkownicy powietrznej w jednym. Ultimate zapewnia dostęp do 7 automatycznych programów inteligentnych w trybie szybkowaru oraz 6 z wykorzystaniem funkcji smażenia gorącym powietrzem. Spokojnie można w nim smażyć, piec, ma funkcję grilla, wyrastania chleba, suszarki, jogurtownicy, szybkowaru, wolnowaru, parowaru i frytownicy powietrznej.
To sprzęt dzięki któremu mamy dostęp do zdrowych i łatwych w przyrządzeniu posiłków przy jednoczesnej oszczędności czasu i prądu.
Jak widać Instant Duo Crisp Ultimate Lid to bardzo przydatny multicooker. Czas jednak przejść do przepisu- bigos wigilijny możemy zrobić w sposób tradycyjny, lub przy użyciu Instant Pot. W drugim przypadku nasz bigos będzie szybciej cieszył nas swoim aromatem.
BIGOS WIGILIJNY – PRZEPIS
Składniki:
-800 g białej kapusty
-1 kg kiszonej kapusty
– 2 średnie marchewki
-2 cebule
-80 g suszonych grzybów
-3 łyżki oliwy z oliwek
-ok. 10 suszonych śliwek
-2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie- dodajemy na koniec)
-przyprawy: 3 szt.l iści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 2 szczypty soli, papryka słodka i wędzona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Grzyby najpierw płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20 min. Odcedzamy, a wywar zachowujemy na później. Na koniec grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
2. Czas na świeżą kapustę- oczyszczamy ją, szatkujemy drobno i zaparzamy wrzątkiem.
4. Cebule obieramy i kroimy w piórka, a marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
7. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2-3 godziny. Co jakieś 20-30 min. bigos mieszamy, aby się nie przypalił i podlewamy go niewielką ilością wodą.
BIGOS WIGILIJNY- PRZEPIS Z UŻYCIEM INSTANT DUO CRISP ULTIMATE LID
Najpierw grzyby.
Potem kiszoną kapustę i marchewkę.
Następnie biała kapusta i pokrojone śliwki.
Na koniec przyprawy i zalewamy wszystko wywarem z grzybów.
Opcjonalnie możemy dodać też trochę soku z kiszonej kapusty.
Czas zamknąć Instant Duo Crisp Ultimate Lid i ustawić „Pressure Cook” oraz czas- 20 minut 🙂
Tak, tylko!
W tym czasie, możemy usiąść, poczytać ulubioną książkę lub po prostu odpocząć. Bigosu nie trzeba doglądać, mieszać. Bigos się sam robi 🙂
Gdy urządzenie poinformuje nas, że już bigos gotowy to otwieramy pokrywę Instant Duo Crisp i delektujemy się przyrządzoną potrawą.
Na koniec możemy doprawić bigos do smaku oraz dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, by nasz bigos wigilijny nabrał kolorów 🙂
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie