Suflet czekoladowy okazał się świetnym pomysłem na szybki i pyszny deser. 

Zobaczcie jak łatwo go zrobić. Przepis na suflet czekoladowy znaleźliśmy w książce „Cukiernia Lidla”. Bardzo polecamy, bo jest po prostu palce lizać 🙂

Składniki starczą na wykonanie 4 porcji. Potrzebne są nam tylko 4 małe foremki. Tak zwane ramekin lub kokilka. Czyli małe, okrągłe naczynia wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła. Można w nich zarówno mrozić, jak i piec dania. 

suflet

 

SKŁADNIKI NA SUFLET CZEKOLADOWY:

  • 125 g czekolady deserowej 
  • 90 g masła + 1 łyżeczka (do posmarowania foremek)
  • 70 g cukru pudru 
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka

suflet czekoladowy

PRZYGOTOWANIE

1. Jajka ubijamy dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.

2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

3. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.

4. Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.

suflet czekoladowy

 


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) ????
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie  lub YouTube

 

Podziel się