Suflet czekoladowy okazał się świetnym pomysłem na szybki i pyszny deser.
Zobaczcie jak łatwo go zrobić. Przepis na suflet czekoladowy znaleźliśmy w książce „Cukiernia Lidla”. Bardzo polecamy, bo jest po prostu palce lizać 🙂
Składniki starczą na wykonanie 4 porcji. Potrzebne są nam tylko 4 małe foremki. Tak zwane ramekin lub kokilka. Czyli małe, okrągłe naczynia wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła. Można w nich zarówno mrozić, jak i piec dania.
SKŁADNIKI NA SUFLET CZEKOLADOWY:
- 125 g czekolady deserowej
- 90 g masła + 1 łyżeczka (do posmarowania foremek)
- 70 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE
1. Jajka ubijamy dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
3. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
4. Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie lub YouTube