Już dawno nie było u nas przepisu 🙂
Tym razem coś sprawdzonego i bajecznie prostego w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki „Kulinarne ABC” i docelowo jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie. Jednak myślę, że bez problemu można też przygotować ciasto nie posiadając tego sprzętu.
Składniki:
-130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy)
-3-4 jabłka, kwaśne (ok. 180 g każde)
-3 jaja
-150 g cukru (ja daję trochę mniej)
-200 g mąki pszennej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Natłuścić okrągłą formę do ciasta (średnica 28 cm), odstawić.
2. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinać równolegle jabłka, uważając żeby nie przeciąć do końca. Ćwiartki jabłek odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać 20 s / obr. 6 (Thermomix) albo używając miksera. Wlać ciasto do formy i rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek, nacięciami do góry.
4. Piec 30-40 min (180 stopni) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Odstawić do ostygnięcia. Posypać wierzch cukrem pudrem.
To wszystko. Prawda, że proste? A jakie pyszne 🙂
Pychotka 🙂 Ja uwielbiam najbardziej placki na cieplo wlasnie ale maz i syn starszy odwrotnie wiec rzadziej robie te dla siebie bo bym spuchla 🙂
heh tak to czasem jest- ja też musiałam się przestawić na robienie potraw, które lubi większość członków rodziny 🙂
No to sobie dzisiaj te ciasto machnę :)))
Widziałam, że wyszło 🙂
Już skosztowane, mniam 🙂 Naprawdę szybkie i smaczne
To się cieszę :*
Zrobię wyglada yyyy przepyszne
Polecam 🙂
Ale jakie ładne!
A jakie dobre 😀
Wygląda przepięknie! Spróbuję bez thermomixa 😉
Zachęcam, bo dostałam cynk, że wychodzi tak samo 🙂
Jabłecznik nieważne w jakim wydaniu zawsze jest na miejscu. Twój wygląda z tymi jabłkami rewelacyjnie:)
:*
Na ciasto z jabłkami jestem chętna o każdej porze dnia i nocy 🙂
Mam podobnie 🙂
mniam
🙂
Pyszności, takie smaku sobie narobić z rana, gdy nie ma czasu na pichcenie ;p tylko ja potrafię 😉 Koniecznie do wypróbowania ten przepis :))
Prosty przepis . Musimy wypróbować a te przecięte jabłka ma górze dają super efekt 🙂 Wygląda smakowicie !
Uwielbiam takie ciasta- wrzuć wszystko i zmiksuj:) Na pewno spróbujemy bo uwielbiamy jabłeczniki
A czy próbował ktoś jabłka zastąpić rabarbarem ?
Zamieniłam raz na truskawki, ale na rabarbar jeszcze mi się nie zdarzyło 🙂
Świetny przepis , na pewno wypróbuję , może ze śliwkami też wyjdzie ????
Jableczniki -smak dzieciństwa????uwielbiam w kazdej postaci
Zapisane ! 🙂 do wypróbowania 🙂
W oryginale jest brandy 30g.
Pozdrawiam 🙂
Zgadza się, tak jest w oryginale 🙂 Ale mój przepis różni się od oryginału i jeszcze nigdy nie zrobiłam z brandy 🙂