Już dawno nie było u nas przepisu 🙂

Tym razem coś sprawdzonego i bajecznie prostego w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki „Kulinarne ABC” i docelowo jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie. Jednak myślę, że bez problemu można też przygotować ciasto nie posiadając tego sprzętu.

Składniki:

-130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy)

-3-4 jabłka, kwaśne (ok. 180 g każde)

-3 jaja

-150 g cukru (ja daję trochę mniej)

-200 g mąki pszennej

-1 łyżka proszku do pieczenia

-szczypta soli

-cukier puder do posypania (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Natłuścić okrągłą formę do ciasta (średnica 28 cm), odstawić.

2. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinać równolegle jabłka, uważając żeby nie przeciąć do końca. Ćwiartki jabłek odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać 20 s / obr. 6 (Thermomix) albo używając miksera. Wlać ciasto do formy i rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane ćwiartki jabłek, nacięciami do góry.

4. Piec 30-40 min (180 stopni) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Odstawić do ostygnięcia. Posypać wierzch cukrem pudrem.

To wszystko. Prawda, że proste? A jakie pyszne 🙂

DSC_0870

jabłecznik

 

Podziel się