Babka wielkanocna to taki symbol świąt wielkanocnych i nie może jej zabraknąć w święconce. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na babkę wielkanocną. 

Wręcz banalnie prosty i pyszny. Zróbcie koniecznie i sami się przekonajcie 🙂

BABKA WIELKANOCNA- PRZEPIS

Przepis jest idealny na formę do babki o średnicy 18 cm. Czas wykonania- 80 minut (60 minut pieczenie, 20 minut przygotowanie). 

babka wielkanocna

SKŁADNIKI- BABKA WIELKANOCNA

-220 g cukru

-125 g masła (+ trochę na wysmarowanie formy)

-125 g margaryny

-1 opakowanie cukru wanilinowego

-170 g mąki pszennej tortowej (+ niewielka część do oprószenia formy)

-80 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-5 jajek 

-20 g kakao

-opcjonalnie: skórka z 2 pomarańczy

-cukier puder do dekoracji

babka wielkanocna

PRZYGOTOWANIE – BABKA WIELKANOCNA 

1. Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzewamy i ubijamy razem  na kremową masę (ja zrobiłam to w Thermomixie – 2 min/35 st/ obr.3).  Ciągle ubijając, powoli dodajemy jajka.

2. Do otrzymanej masy wsypujemy  mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao. Drugą zostawiamy lub dodajemy do niej otartą skórkę pomarańczową.

4. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) przez około 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.

babka wielkanocna

Podziel się