Babka wielkanocna to taki symbol świąt wielkanocnych i nie może jej zabraknąć w święconce. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na babkę wielkanocną.
Wręcz banalnie prosty i pyszny. Zróbcie koniecznie i sami się przekonajcie 🙂
BABKA WIELKANOCNA- PRZEPIS
Przepis jest idealny na formę do babki o średnicy 18 cm. Czas wykonania- 80 minut (60 minut pieczenie, 20 minut przygotowanie).
SKŁADNIKI- BABKA WIELKANOCNA
-220 g cukru
-125 g masła (+ trochę na wysmarowanie formy)
-125 g margaryny
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-170 g mąki pszennej tortowej (+ niewielka część do oprószenia formy)
-80 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jajek
-20 g kakao
-opcjonalnie: skórka z 2 pomarańczy
-cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE – BABKA WIELKANOCNA
1. Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzewamy i ubijamy razem na kremową masę (ja zrobiłam to w Thermomixie – 2 min/35 st/ obr.3). Ciągle ubijając, powoli dodajemy jajka.
2. Do otrzymanej masy wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao. Drugą zostawiamy lub dodajemy do niej otartą skórkę pomarańczową.
4. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) przez około 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.