Bułki maślane to nasze ostatnie odkrycie. Wychodzą miękkie, a ich zapach rozchodzi się po całym domu.
Ich zrobienie wcale nie jest skomplikowane. Łapcie przepis na bułeczki maślane, zróbcie, a nie pożałujecie 🙂
Składniki:
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 60 – 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
- 1 jajko, do posmarowania bułek
- opcjonalnie na kruszonkę: 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła.
Ja zrobiłam bułki maślane w Thermomixie (ze strony cookidoo.pl), jednak można je zrobić również w tradycyjny sposób. Poniżej przepis w obu wersjach.
Sposób przygotowania- Thermomix
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, po czym podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.
- Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić ciasto- funkcja kłos/1 min 30 s.
- Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
- Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać z niego krążki, uformować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C.
- Opcjonalnie: Przygotować kruszonkę: do naczynia miksującego włożyć 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła, wymieszać 10 s/obr. 6. Posypać kruszonką bułeczki.
- Piec 20-25 min (180-200°C). Podawać po ostudzeniu.
Tradycyjny sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzać i dodać do niego pokruszone drożdże. Wymieszać i dosypać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą. Przelać składniki do miski.
- Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
- Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać z niego krążki, uformować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C.
- Opcjonalnie: przygotować kruszonkę: w tym celu mieszamy ze sobą 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła. Posypać kruszonką bułeczki.
- Piec 20-25 min (180-200°C). Podawać po ostudzeniu.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie