Bułki maślane to nasze ostatnie odkrycie. Wychodzą miękkie, a ich zapach rozchodzi się po całym domu. 

Ich zrobienie wcale nie jest skomplikowane. Łapcie przepis na bułeczki maślane, zróbcie, a nie pożałujecie 🙂

bułki maślane

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60 – 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja
  • 1 jajko, do posmarowania bułek
  • opcjonalnie na kruszonkę: 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła.

Ja zrobiłam bułki maślane w Thermomixie (ze strony cookidoo.pl), jednak można je zrobić również w tradycyjny sposób. Poniżej przepis w obu wersjach. 

Sposób przygotowania- Thermomix

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, po czym podgrzewać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.
  2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić ciasto- funkcja kłos/1 min 30 s.
  3. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać z niego krążki, uformować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C.
  5. Opcjonalnie: Przygotować kruszonkę: do naczynia miksującego włożyć 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła, wymieszać 10 s/obr. 6. Posypać kruszonką bułeczki.
  6. Piec 20-25 min (180-200°C). Podawać po ostudzeniu.

bułeczki maślane jak zrobić

Tradycyjny sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzać i dodać do niego pokruszone drożdże. Wymieszać  i dosypać  cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą. Przelać składniki do miski. 
  2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić ciasto. 
  3. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać z niego krążki, uformować bułeczki, ułożyć na przygotowanej blasze. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C.
  5. Opcjonalnie: przygotować kruszonkę: w tym celu mieszamy ze sobą 70 g mąki pszennej, 50 g cukru oraz 50 g masła. Posypać kruszonką bułeczki.
  6. Piec 20-25 min (180-200°C). Podawać po ostudzeniu.

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się