Bułki maślane to nasze ostatnie odkrycie. Wychodzą miękkie, a ich zapach rozchodzi się po całym domu. Ich zrobienie wcale nie jest skomplikowane. Łapcie przepis na bułeczki maślane, zróbcie, a nie pożałujecie 🙂 Składniki: 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g świeżych drożdży, pokruszonych 250 g mleka 2 żółtka 60 – 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki 500…
Lody truskawkowe z białą czekoladą to nasz ostatni hit. Przepis pochodzi ze strony cookidoo.pl i jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie. Jednak możliwe jest, by zrobić go przy użyciu malaksera. Przepis jest banalnie prosty, składa się z trzech składników. I można go zrobić szybko. Oprócz tego lody dają orzeźwienie w te gorące dni. Poniżej podrzucam przepis w dwóch wersjach –…
Babka wielkanocna to taki symbol świąt wielkanocnych i nie może jej zabraknąć w święconce. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na babkę wielkanocną. Wręcz banalnie prosty i pyszny. Zróbcie koniecznie i sami się przekonajcie 🙂 BABKA WIELKANOCNA- PRZEPIS Przepis jest idealny na formę do babki o średnicy 18 cm. Czas wykonania- 80 minut (60 minut pieczenie, 20 minut przygotowanie). SKŁADNIKI-…
Wigilia już niedługo i w związku z tym mam dla Was przepis na postne danie przeznaczone na stół wigilijny. Bigos wigilijny to głównie kapusta kiszona i grzyby, jednak istotne są również dodatki. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić bigos wigilijny krok po kroku i to w ekspresowym tempie. Dlaczego ekspresowym? Bo przy użyciu Instant Duo Crisp Ultimate Lid, dzięki czemu przygotowywanie…
Pierniki to taka nasza grudniowa tradycja, co roku staram się zmieniać przepisy w poszukiwaniu tego idealnego. Nasze ostatnie pierniki to bardzo prosty przepis. Do tego są pyszne w smaku, a masa jest łatwa do wykrawania. Idealny przepis dla dorosłych i dzieci, bo to przecież najmłodsi powinni mieć frajdę z tworzenia pierników w różnych kształtach. SKŁANIKI NA PIERNIKI: 500 g mąki…
Ciasto z agrestem* to świetna alternatywa dla słodkiej przekąski. Kruche, lekko słodkie (ale nie za bardzo) z pewnością zasmakuje niejednemu. Czas na przepis. Ja wykonałam ciasto w Thermomixie, jednak można je zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej pokazuję oba sposoby. SKŁADNIKI- CIASTO AGRESTOWE Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 120 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia…
Dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, którym są ziemniaki zapiekane ze śmietaną. Robi się je szybko- nie pieką się długo, dlatego też jest to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Czas na przepis! SKŁADNIKI: -ok 5 średnich ziemniaków -1 średnia cebula -200 g śmietanki 30% -mozzarella do posypania (opcjonalnie) -przyprawy: kucharek, pieprz, przyprawa do ziemniaków + opcjonalnie rozmaryn Pora przygotować…
Owsiane ciasto z malinami robi się bardzo prosto. Ciasto jest kruche, słodkie, a maliny kwaskowe, więc całość smakuje wyśmienicie. Do tego zdrowe składniki i możliwość zamiany malin na inne owoce (borówki, jagody, truskawki, czy brzoskwinie) sprawia, iż możemy się cieszyć smakiem owsianego ciasta w różnych odsłonach. Istotne jest, by podpiec wcześniej spód, by owoce nie zmiękczyły go za bardzo. Zatem…
Pierniczki sprawiają, że zapach zbliżających się Świąt jest bardziej intensywny. Mam dla Was przepis na pierniki, które wychodzą wyśmienicie. Przepis pochodzi z cookido.pl i jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie, jednak pierniczki można zrobić również w tradycyjny sposób. Poniżej znajdziecie oba sposoby. Pierniczki- składniki: 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego 300 g mąki pszennej,…
Czasami goście potrafią zaskoczyć nas z wizytą, a niekiedy mamy bardzo mało czasu, by przygotować coś na przyjście zapowiedzianych znajomych. Warto mieć kilka dań, czy przekąsek, które sprawdzą się w takich sytuacjach. Dzisiaj mam dla Was 5 pomysłów na szybkie jedzenie imprezowe. Dajcie się zaskoczyć i zobaczcie jakie to proste. 1. BRUSCHETTA Typowa bruschetta to grzanki skropione oliwą i…