Ciasto z rabarbarem i kruszonką to idealne połączenie kwaskowatego smaku rabarbaru ze słodką i chrupiącą kruszonką. Jest proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.
Mam dla Was przepis na blachę o średnicy 20 cm. Czas przygotowania to około 30 minut. Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką w dwóch wersjach- wersji tradycyjnej oraz z wykorzystaniem Thermomixa.
Czas na listę składników i sam przepis.
Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 240 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
Składniki- kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 80 g mąki
- 40 g cukru
Przygotowanie- ciasto z rabarbarem i kruszonką:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki
2. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy aż do uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki
3. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną, gęstą masę. Potem wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez chwilę.
4. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją w 3 partiach do pozostałych składników (za każdym razem miksujemy masę).
5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wykładamy rabarbar i na koniec posypujemy kruszonką.
6. Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Przygotowanie Thermomix- ciasto z rabarbarem i kruszonką:
1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki
2. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4. Wyciągamy i wkładamy do lodówki. Naczynie myjemy i suszymy.
3. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli mieszamy czas 3 min/obr.3/. W trakcie wlewamy olej i mieszamy jeszcze przez chwilę.
4. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąka + proszek do pieczenia) i wyrabiamy ciasto- czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wykładamy rabarbar i na koniec posypujemy kruszonką.
6. Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Smacznego!
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie lub YouTube