Ciasto z rabarbarem i kruszonką to idealne połączenie kwaskowatego smaku rabarbaru ze słodką i chrupiącą kruszonką. Jest proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.

Mam dla Was przepis na blachę o średnicy 20 cm. Czas przygotowania to około 30 minut. Przepis na ciasto  z rabarbarem i kruszonką w dwóch wersjach- wersji tradycyjnej oraz z wykorzystaniem Thermomixa.

Czas na listę składników i sam przepis.

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 240 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

Składniki- kruszonka:

  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru

Przygotowanie- ciasto z rabarbarem i kruszonką:

1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki

2. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy aż do uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki

3. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną, gęstą masę. Potem wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez chwilę.

4. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją w 3 partiach do pozostałych składników (za każdym razem miksujemy masę).

5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wykładamy rabarbar i na koniec posypujemy kruszonką.

6. Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

ciasto z rabarbarem

Przygotowanie Thermomix- ciasto z rabarbarem i kruszonką:

1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki

2. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4. Wyciągamy i wkładamy do lodówki. Naczynie myjemy i suszymy. 

3. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli mieszamy czas 3 min/obr.3/. W trakcie wlewamy olej i mieszamy jeszcze przez chwilę.

4. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąka + proszek do pieczenia) i wyrabiamy ciasto- czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wykładamy rabarbar i na koniec posypujemy kruszonką.

6. Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

Smacznego!

 


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) ????
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie  lub YouTube

 

Podziel się