Te ciastka są pyszne w smaku, a ich zrobienie nie wymaga wielkiego wysiłki. Jeśli szukacie przepisu na kruche maślane ciastka to jesteście w dobrym miejscu 🙂
Łapcie przepis na pyszne ciastka kruche, a do tego maślane.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru lub zwykłego cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Można tez robić ciasta z połowy tej porcji- wyjdą wtedy 2-3 blachy.
PRZYGOTOWANIE:
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
-
Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia oraz cukier- wszystko zmieszaj.
-
Dodaj posiekane masło, jajka. Całość zagnieć rękami.
-
Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
-
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
-
Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.
-
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek. Można tez zrobić dwukolorowe ciastka- do tego potrzebujemy większe i mniejsze foremki (u nas duże i małe serduszka).
- Z obu mas wytnij na początku duże ciastka. Potem na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
-
I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.
-
Takie dwukolorowe i jednokolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.
- Po upieczeniu będą wyglądać tak:
- Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko je zjeść. SMACZNEGO!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie