Proszę bardzo 🙂
Przygotowałam dla Was dwie wersje- do zrobienia „normalnie” oraz w Thermomixie 🙂
Składniki
Spód:
– 120 g biszkoptów
– 60 g masła roślinnego
– półtorej łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
– 500 g sera mascarpone
– 250 g sera ricotta
– 3 jajka
– 2 białe czekolady po 100 g
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki cukru pudru
– cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Przygotowanie tradycyjne
Biszkopty rozdrabniam w malakserze. Następnie miksuję z masłem i cynamonem. Boki tortownicy o średnicy 26 cm smaruję masłem. Na dnie układam masę z biszkoptów. Dociskam szklanką lub słoiczkiem.
Do sporej miski wrzucam ser mascarpone, ricottę i mąkę z cukrem. Mieszam na najmniejszych obrotach miksera. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas wolno mieszając. Czekolady rozpuszczam na wolnym ogniu (uwaga, łatwo je przypalić!) a następnie lekko przestudzam. Dodaję powoli do masy serowej (koniecznie przestudzone, bo inaczej się zważy) mieszając mikserem. Na koniec wlewam ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie łyżką. Masę wylewam na spód z biszkoptów.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 40-50 minut.
Najlepiej przed podaniem zostawić go w lodówce na całą noc, by stężał. Sernik jest dość delikatny.
Smacznego!
Przygotowanie- Thermomix
Wrzucam biszkopty do naczynia i rozdrabniamy (5 s/obr. 8). Następnie dodaję masło i cynamon- miksuję (15 s/obr. 6).
Boki tortownicy o średnicy 26 cm smaruję masłem. Na dnie układam masę z biszkoptów. Dociskam szklanką lub słoiczkiem.
Czekolady rozpuszczam na wolnym ogniu (uwaga, łatwo je przypalić!) a następnie lekko przestudzam.
Myję naczynie, po czym żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli (nakładamy motylek, 3 min/obr.4). Ubite białka przelewam do innego naczynia. Płuczę naczynie miksujące.
Do Thermomixa wrzucam ser mascarpone, ricottę i mąkę z cukrem. Mieszam na najmniejszych obrotach.Do masy serowej dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas wolno mieszając.Następnie dodaję przestudzone czekolady (cały czas na obrotach). Na koniec wlewam ubitą pianę z białek, Jeszcze chwilę mieszam na obrotach 4.
Masę wylewam na spód z biszkoptów.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 40-50 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z TEJ strony
umiem upiec jedynie dwa ciasta i nie posiadam talentu cukierniczego, ale Twój przepis wygląda na dosyć łatwy, a ciasto na zdjęciu wygląda przepysznie, muszę więc wypróbować 🙂 Pozdrawiam
Jest prosty i wychodzi praktycznie zawsze 🙂
Raz tylko pamiętam, że za ciepłą roztopioną czekoladę dodałam i faktycznie się zważył.
Najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki ser ricotta i mascarpone i poczekać aż roztopiona czekolada faktycznie się wystudzi, wtedy wszystko wymieszać (by miało tą samą temperaturę mniej więcej).
Daj koniecznie znać jak wyszło, no i czy smakowało 🙂
JADE PO SKŁADNIKI I ROBIĘ TEN SERNIK!!!! MNIAM!!!!!)
Czekam na relację zatem 🙂
Sernik chodzi za mną od tygodnia! Zrobię!
🙂
Wyglada smakowicie!!!!
Radzę spróbować- ja najchętniej robiłabym go co drugi dzień, bo nie tylko wygląda smakowicie ale też tak smakuje 🙂
wspaniale wygląda :)))
chętnie bym się na niego skusiła 🙂
🙂
Wspaniały ! Mam pod dachem maniaka sernikowego chyba go ucieszę nim na dniach 😛
U nas podobnie- mąż je tylko serniki, dlatego też zawsze wyszukuję przepisy „pod niego”.
Ale smaka mi zrobiłaś, nie mam jakiś mega kulinarnych zdolności, ale może w któyś dzień spróbuję zrobić, bo uwielbiam sernik.
Zachęcam 🙂
nominowałam Cię do Liebster Blog Award : http://mama-kubusia.blogspot.com/2013/10/liebster-blog-award.html ,pozdrawiam ! 🙂
Dziękuję ślicznie! Na pytania postaram się odpowiedzieć jak najbardziej. Jednak nie będę już nominować 11 blogów, bo już w tym roku to zrobiłam. Odpowiedzi dodam do postu „Liebster Blog Award” i oczywiście dam znać 🙂
Jezusie !
I po co ja tu wchodziłam!!???
Chyba będę musiała zrobić! 🙂
Pyszne to bardzooo?
Oj mojego męża ulubione i moje z resztą też 🙂
Fajne delikatne i wcale nie bardzo słodkie!
Pychota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mmmm pyszności 🙂
Wygląda extra! Na pewno tez tak smakuje:) Spróbuję zrobić i się przekonam! Choć tyle to ma kalorii.. Ach to nic! Czasem można sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa:)
mniam! zaniedługo odwiedza mnie koleżanka zagranicy, która uwielbia sernik. chyba będę musiała jej zrobić…:)
juz mam ślinotok:)
Na pewno niebiański smak 🙂
Uwielbiam maskarpone no bedziemy próbować fajnie wyglada wizułalnie ale już go widze po ataku Leny jedna packa hi hi