Sernik rosa był mi doskonale znany. Aż pewnego dnia spróbowałam sernik rosa ze spodem z oreo. To połączenie smaków było obłędne. Postanowiłam spróbować zrobić sama taki sernik i cytując słowa męża- wyszedł wyśmienicie.

Uznałam, że samolubne by było zostawienie dla siebie przepisu na sernik rosa ze spodem z oreo, zatem dzielę się z Wami. Korzystajcie. Bo warto!

sernik rosa z oreo

Ja sernik zrobiłam przy użyciu Thermomixa, ale można go zrobić też tradycyjnie. Poniżej przepisy w obu wersjach:

SKŁADNIKI NA SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO:

  •  100 g cukru pudru lub 100 g cukru zwykłego

Masa serowa i piana z białek

  • 1000 g twarogu pokrojonego na kawałki lub sera z wiaderka ( ja użyłam tego z wiaderka)
  • 650 g mleka
  • 120 g oleju
  • 250 g cukru
  • 5 jajek (oddzielone białka od żółtek)
  • 2 budynie śmietankowe w proszku lub waniliowe w proszku
  • szczypta soli

Spód ciasta

  • 400 g ciastek oreo (albo podobnych- ja wzięłam ciastka Neo z Lidla)
  • 150 g masła

Potrzebne rzeczy

  • prostokątna forma do pieczenia (ok. 40 x 24 x 6)
  • piekarnik

PRZYGOTOWANIE SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO- THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Natłuścić prostokątną formę, odstawić
  2. Wrzucić oreo do Thermomixa, ustawić obr. 10 / 10 sek. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Masło podgrzać i jeszcze ciepłe zmieszać z masą oreo. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. 
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Ustawić obr. 10 / 10 sek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 
  5. Do naczynia miksującego wrzucić: twaróg żółtka z 5 jajek, 250 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku, 650 g mleka, 120 g oleju. Ustawić obr. 6/3 min. Powstałą masę wylać na ciasto. Piec  50 minut, 180 st. C
  6. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć motylek, wlać 5 białek, szczyptę soli. Ustawić obr.3 /1.30 min. W tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo wcześniej przygotowany cukier puder.
  7. Wyjąć ciasto z piekarnika i pianę wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 10 minut, 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia przed podaniem. Smacznego!

sernik rosa ze spodem z oreo

PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE- SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Natłuścić prostokątną formę, odstawić.
  2. Wrzucić oreo i zmielić w malakserze na drobną masę.
  3. Masło podgrzać i jeszcze ciepłe zmieszać z masą oreo. Wyłożyć na dno formy do pieczenia. 
  4. Do miski wrzucić: twaróg zmielony z wiaderka, żółtka z 5 jajek, 250 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, 650 g mleka, 120 g oleju. Zmiksować. Powstałą masę wylać na ciasto. Piec  50 minut, 180 st. C
  5. Do miski wlać 5 białek, szczyptę soli. Ubijać za pomocą miksera, dodawać stopniowo cukier puder (najlepiej przesiany przez sito). 
  6. Wyjąć ciasto z piekarnika i pianę wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 10 minut, 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia przed podaniem. Smacznego!

sernik rosa ze spodem z oreo

sernik rosa ze spodem z oreo

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się