Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to świetna obiadowa opcja. Prosta do zrobienia, pyszna do zjedzenia.
Wystarczą trzy główne składniki, do tego przyprawy i ser do zapiekania.
Ale po kolei!
SKŁADNIKI:
-200 g makaronu
-pół opakowania mrożonych warzyw (dowolnych)
-100 g szpinaku
-3 łyżki serka mascarpone
-1 ząbek czosnku
-1 filet z kurczaka
-zioła do przyprawienia (oregano, bazylia, estragon)
-olej
-1 łyżka mąki
-1 łyżka masła
-1 szklanka mleka
-sól, pieprz
-2 łyżki tartego parmezanu lub mozzarelli
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente. Szpinak podsmażyć na łyżce oleju, dodać mrożone warzywa. Następnie mascarpone, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Filet z kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, warzywa oraz kurczaka. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Dodawać po trochę mleka, cały czas mieszając, na koniec posolić i popieprzyć do smaku. Wylać sos na zapiekankę, posypać parmezanem/mozzarellą.
Piec w 180 st. przez 15-20 minut.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie