Owsiane ciasto z malinami robi się bardzo prosto. Ciasto jest kruche, słodkie, a maliny kwaskowe, więc całość smakuje wyśmienicie.
Do tego zdrowe składniki i możliwość zamiany malin na inne owoce (borówki, jagody, truskawki, czy brzoskwinie) sprawia, iż możemy się cieszyć smakiem owsianego ciasta w różnych odsłonach.
Istotne jest, by podpiec wcześniej spód, by owoce nie zmiękczyły go za bardzo.
Zatem czas na przepis- owsiane ciasto z malinami poleca się na deser.
OWSIANE CIASTO Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300g mąki tortowej
- 300g płatków owsianych górskich
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła, roztopionego
DODATKOWO:
- 450 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków owsianych na wierzch ciasta
- forma o wym. 30×20 cm
- cukier puder do posypania ciasta na wierzchu
PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE- OWSIANE CIASTO Z MALINAMI
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C (góra/dół).
- Masło roztapiamy
- Mąkę mieszamy razem z płatkami, cukrami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopione masło.
- Rozdrabiamy ciasto tak, by powstała kruszonka.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nie połowę ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. Aż ciasto się lekko zarumieni. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX- OWSIANE CIASTO Z MALINAMI
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C (góra/dół).
- Masło roztapiamy
- Do naczynia miksującego wrzucić składniki: mąkę, płatki, cukier brązowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ustawiamy Thermomix na funkcję Interwał . Powstaje nam kruszonka.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nie połowę ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. Aż ciasto się lekko zarumieni. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie