Owsiane ciasto z malinami robi się bardzo prosto. Ciasto jest kruche, słodkie, a maliny kwaskowe, więc całość smakuje wyśmienicie.

Do tego zdrowe składniki i możliwość zamiany malin na inne owoce (borówki, jagody, truskawki, czy brzoskwinie) sprawia, iż możemy się cieszyć smakiem owsianego ciasta w różnych odsłonach. 

ciasto owsiane

Istotne jest, by podpiec wcześniej spód, by owoce nie zmiękczyły go za bardzo. 

Zatem czas na przepis- owsiane ciasto z malinami poleca się na deser.

OWSIANE CIASTO Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300g mąki tortowej
  • 300g płatków owsianych górskich
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła, roztopionego

DODATKOWO:

  • 450 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych na wierzch ciasta
  • forma o wym. 30×20 cm
  • cukier puder do posypania ciasta na wierzchu

owsiane ciasto

PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE- OWSIANE CIASTO Z MALINAMI

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C (góra/dół). 
  2. Masło roztapiamy
  3. Mąkę mieszamy razem z płatkami, cukrami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopione masło.
  4. Rozdrabiamy ciasto tak, by powstała kruszonka.
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nie połowę ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min.
  6. Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. Aż ciasto się lekko zarumieni.  Podajemy oprószone cukrem pudrem.

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX- OWSIANE CIASTO Z MALINAMI

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C (góra/dół). 
  2. Masło roztapiamy
  3. Do naczynia miksującego wrzucić składniki: mąkę, płatki, cukier brązowy i waniliowy, sodę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ustawiamy Thermomix na funkcję Interwał  Corn. Powstaje nam kruszonka.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nie połowę ciasta, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy przez około 15 min.
  5. Ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie maliny i oprószamy je pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy płatkami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 min. Aż ciasto się lekko zarumieni.  Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

CIASTO Z MALINAMI


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie 

Podziel się