Ciastka czekoladowe są zrobione z trzech rodzajów czekolady- gorzkiej, mlecznej i białej 🙂 Smak jest bardzo czekoladowy i przez to wyjątkowy. Ciastka nadają się świetnie na deser, czy jako prezent dla drugiej osoby.
Są chrupiące, a zarazem miękkie w środku. Po prostu rozpływają się w ustach i zostawiają smak przepysznej mlecznej, gorzkiej i białej czekolady. Koniecznie musicie sprobować. Lepszych ciastek czekoladowych na pewno nie jedliście.
Czas na przepis 🙂
Składniki- ciastka czekoladowe:
125 g masła
100 g jasnobrązowego cukru
100 g cukru pudru
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 g kakao
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i wykładamy papier do pieczenia na dwie blachy.
- Wszystkie trzy czekolady kroimy na bardzo małe kawałki, albo kupujemy już w formie gotowych pastylek.
- Miksujemy masło, brązowy cukier i cukier puder na gładką masę. Masa musi być dobrze połączona i puszysta.
- Do masy dorzucamy ekstrakt z wanilii oraz jajko i ponownie mieszamy. Następnie dorzucamy kakao, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól- aż utworzy się jednolite ciasto.
- Na koniec dorzucamy pokrojone czekolady, po czym masę mieszamy.
- Wykładamy ciastka na blachy. Żeby ciastka były w jednakowym rozmiarze to warto użyć łyżki do lodów. Rozkładamy je w taki sposób, by się nie dotykały. Pieczemy 10-12 minut.
Tak się prezentują po upieczeniu. Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie