Ciastka czekoladowe są zrobione z trzech rodzajów czekolady- gorzkiej, mlecznej i białej 🙂 Smak jest bardzo czekoladowy i przez to wyjątkowy. Ciastka nadają się świetnie na deser, czy jako prezent dla drugiej osoby. 

ciastka czekoladowe

Są chrupiące, a zarazem miękkie w środku. Po prostu rozpływają się w ustach i zostawiają smak przepysznej mlecznej, gorzkiej i białej czekolady. Koniecznie musicie sprobować. Lepszych ciastek czekoladowych na pewno nie jedliście.

Czas na przepis 🙂 

przepis na ciastka czekoladowe

Składniki- ciastka czekoladowe:
125 g masła
100 g jasnobrązowego cukru
100 g cukru pudru
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 g kakao
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady

ciastka z czekoladą

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C i wykładamy papier do pieczenia na dwie blachy.
  2. Wszystkie trzy czekolady kroimy na bardzo małe kawałki, albo kupujemy już w formie gotowych pastylek. 
  3. Miksujemy masło, brązowy cukier i cukier puder na gładką masę. Masa musi być dobrze połączona i puszysta. 
  4. Do masy dorzucamy ekstrakt z wanilii oraz jajko i ponownie mieszamy. Następnie dorzucamy  kakao, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól- aż utworzy się jednolite ciasto. 
  5. Na koniec dorzucamy pokrojone czekolady, po czym masę mieszamy. 
  6. Wykładamy ciastka na blachy. Żeby ciastka były w jednakowym rozmiarze to warto użyć łyżki do lodów. Rozkładamy je w taki sposób, by się nie dotykały. Pieczemy 10-12 minut. 

Tak się prezentują po upieczeniu. Smacznego!

ciastka czekoladowe

ciastka czekoladowe

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się