14 października w warszawskim studio Little Chef odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne Kenwood. Poprowadził je niesamowity chef kuchni Michel Moran. I jakby tego było mało- zostałam zaproszona, by wziąć w nich udział.
4 blogerki (w tym ja!) wraz z 4 dziennikarkami tworzyły zdrowe desery pod okiem Michel Moran.
Co z tego wyszło? Już wkrótce Ci pokażę 🙂
SKĄD POMYSŁ NA WARSZTATY?
Marka Kenwood chcąc zaprezentować wielofunkcyjność robota planetarnego Kenwood Prospero zorganizowała warsztaty kulinarne. W rezultacie każda z nas mogła zobaczyć robot w akcji.
Jednak nasze zadanie nie polegało tylko na patrzeniu :). Każda z blogerek: Gosia z bloga jaskoweklimaty.pl, Agnieszka z lifemanagerka.pl oraz Ola z dociekliwa.pl stworzyła swój przepis, który wykonała w parze z dziennikarką.
Ja miałam przyjemność przygotowywać deser wspólnie z Jolą Łasiewicką- redaktor naczelną miesięcznika Dziecko.
Praca z Jolą to była czysta przyjemność, szło nam jak po maśle… Gdyby nie masło właśnie 😀
Tak naprawdę to uratował nas Michel i jego znajomość składników. Nasz szef wytłumaczył, że należy ostrożnie mieszać ze sobą masło oraz brązowy cukier. Bo inaczej masło może się zważyć pod wpływem wzrastającej temperatury (gdy obroty są za duże).
Na szczęście udało nam się opanować sytuację, a robot planetarny Kenwood stanął na wysokości zadania. Dokładnie zmieszał nam składniki na masę.
A jaka to była masa? No dobra, uchylę rąbka tajemnicy 😀
Czy podpowiedź jest wystarczająca? 🙂 Zgadza się- zrobiłyśmy ciastka i to nie byle jakie, bo bananowe. Przepis podam na końcu wpisu.
Jednak nie tylko my tworzyłyśmy z zapałem desery, cała kuchnia pachniała obłędnie.
Był jeszcze jeden punkt programu, który dotyczył wszystkich uczestników. Należało przy pomocy robota Kenwood stworzyć deser zaproponowany przez szefa Michela.
Czas na przepis 🙂
OWOCE POD ZABAJONE
WEDŁUG MICHEL MORAN
Jeśli szukasz innych inspirujących przepisów od Michela Moran to odsyłam Cię na stronę www.youkencook.pl. Znajdziesz tam wiele przepisów w formie tekstowej jak i video. Nic tylko korzystać.
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
125g malin
3 jajka
50g cukru pudru
50g masła
sól
100g brązowego cukru
świeża mięta
Potrzebne akcesoria kuchenne:
robot planetarny Kenwood Prospero
obieraczka
nóż
foremka do zapiekania
Sposób przygotowania:
Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę.
Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier. Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli.
Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru). Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do dekoracji).
Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2 minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło!
Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.
JAKIE JESZCZE DESERY POWSTAŁY?
To nie jedyne danie, które powstało dzięki robotowi Kenwood tego dnia. Zachwycające kruche ciasto ze śliwkami to pomysł Gosi. Przepis znajdziecie na jej stronie jaskoweklimaty.pl.
Równie apetycznie wyglądał chlebek korzenno-bananowy od lifemangerka.pl
Z kolei budyń jaglany z musem mango to po prostu majstersztyk od dociekliwa.pl.
Oczywiście nie mogło też zabraknąć pysznych ciasteczek bananowych. I teraz właśnie przyszedł czas na przepis 🙂
CIASTKA BANANOWE
Składniki:
pół kostki miękkiego masła (100g)
100g brązowego cukru
1 jajko
2-3 średnie banany
2 krople aromatu waniliowego/migdałowego
100g mąki orkiszowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie: pół gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki
Potrzebne akcesoria kuchenne:
robot planetarny Kenwood Prospero
wałek do wałkowania ciasta
stolnica/deska do wałkowania ciasta
szklanka (do wykrawania ciastek) albo foremki do wykrawania ciastek
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wrzuć masło do misy robota i utrzyj z cukrem przy pomocy mieszadła K. Gdy powstanie puszysta masa, wtedy dodaj zgniecione banany. Całość ponownie wymieszaj.
Gdy masa stanie się jednolita, dodaj jajko, proszek do pieczenia i aromat. Na końcu dosyp mąkę. Mieszaj całość przy pomocy haka do ciasta. Zagniecione ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka lub inne kształty.
Ułóż na blaszce do pieczenia.
Piecz 15 minut w temp. 180 stopni.
Jeśli lubisz ułatwiać sobie życie to robot Kenwood może się sprawdzić się też w Twojej kuchni. Po więcej inspirujących przepisów odsyłam Cię na stronę: www.youkencook.pl
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie