Bigos w piątek? Czemu nie, skoro jest bez mięsa 🙂 Dzisiaj mam dla Was przepis na bigos według diety Dąbrowskiej.

Sprawdzony, pyszny. Nawet nie jest zbyt wyczuwalne to, że nie ma w nim „podkładu” mięsnego. W sam raz, gdy chce się zjeść postne danie. 

Bigos zrobiłam w Thermomixie, jednak można go również zrobić w tradycyjny sposób. Poniżej podaję oba sposoby.

bigos dieta Dąbrowskiej

SKŁADNIKI

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 400 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli
  • 50 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 gramy korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • kostka bulionu warzywnego
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 – 40 g śliwek suszonych, pokrojonych na pół
  • 20 g grzybów suszonych (nie namaczamy)
  • Przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, 1/2 – 1 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 -1 łyżeczki lubczyku suszonego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

bigos Thermomix

PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE: 

1.Kapustę kiszoną przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie wycisnąć i pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić.
2. Białą kapustę poszatkować drobno- ręcznie lub przy pomocy malaksera. Przełożyć do innego naczynia.
3. Cebulę kroimy w ćwiartki i smażymy na suchej patelni. Kiedy wystygnie to dodajemy ją do  marchewki, korzenia pietruszki i korzenia selera.  Rozdrabniamy wszytko w  malakserze. Przekładamy do garnka.
4. Dodajemy 200g wody, dusimy 15 min. Następnie należy dodać opłukaną kapustę kiszoną, pozostałą wodę, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone i pokruszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy 30 min.
5. Dodajemy rozdrobnioną białą kapustę, sól i pieprz (do smaku), kminek, kolendrę,  czosnek, lubczyk i ostrą paprykę. Gotujemy kolejne 30 min.

Gotowe!

bigos według diety Dąbrowskiej

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX

1. Na pokrywę Closed lid postawić koszyczek, odważyć do niego 400g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie wycisnąć i pokroić na 3-4 cm kawałki, odstawić.
2. Do Closed lid włożyć białą kapustę, rozdrobnić 3s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do Closed lid włożyć cebulę (pokrojoną w ćwiartki i podsmażoną na suchej patelni),  marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
4. Dodać 200g wody, dusić 15 min/100°C/obr. 1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, pozostałą wodę, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone i pokruszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 min/100°C/Counter-clockwise operation obr. 1.
7. Do Closed lid dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól i pieprz (do smaku), kminek, kolendrę, czosnek, lubczyk i ostrą paprykę. Gotować 30 mi/100°C/Counter-clockwise operation obr. 1.

Smacznego!

bigos Thermo

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

Podziel się