Moje córki uwielbiają „mięsko z sosikiem”, dlatego też szukam sposobów, by móc jak naszybciej zrobić taki obiad. Poniższy przepis na gulasz jest banalnie prosty i co ważne- smakowity.

Spróbujcie koniecznie !

 

SKŁADNIKI NA GULASZ:

-mięso na gulasz 0,5 kg

-1 cebula

-suszone grzyby ok. 5 sztuk

-bulion warzywny/wołowy 0,5 l.

-3 łyżki mąki

-wybrane przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do gulaszu, kucharek, papryka słodka/ostra)

-3 łyżki śmietany 18 % 

gulasz przepis

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso do gulaszu pokrojone w kostkę posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut. 
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy mięso oprószone wcześniej mąką.
  3. Odstawiamy przysmażone mięso. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu.
  4. Po usmażeniu mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy suszone grzyby, podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż do miękkości.
  5. 3 łyżki mąki wrzucamy do szklanki, mieszamy z wodą (pół szklanki) oraz śmietaną. Dodajemy do gulaszu i jeszcze chwilę gotujemy. Gotowe 🙂

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ryżem albo kopytkami 🙂

gulasz

gulasz

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się