Moje córki uwielbiają „mięsko z sosikiem”, dlatego też szukam sposobów, by móc jak naszybciej zrobić taki obiad. Poniższy przepis na gulasz jest banalnie prosty i co ważne- smakowity.
Spróbujcie koniecznie !
SKŁADNIKI NA GULASZ:
-mięso na gulasz 0,5 kg
-1 cebula
-suszone grzyby ok. 5 sztuk
-bulion warzywny/wołowy 0,5 l.
-3 łyżki mąki
-wybrane przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do gulaszu, kucharek, papryka słodka/ostra)
-3 łyżki śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso do gulaszu pokrojone w kostkę posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy mięso oprószone wcześniej mąką.
- Odstawiamy przysmażone mięso. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu.
- Po usmażeniu mięso i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy suszone grzyby, podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż do miękkości.
- 3 łyżki mąki wrzucamy do szklanki, mieszamy z wodą (pół szklanki) oraz śmietaną. Dodajemy do gulaszu i jeszcze chwilę gotujemy. Gotowe 🙂
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ryżem albo kopytkami 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie