Ostatnio szukaliśmy alternatywy dla naleśników. Świetny urozmaiceniem okazały się pancakes -y.
Pancakes to amerykańskie naleśniki. Są puszyste i miękkie, tradycyjnie podawane z syropem klonowym. My jemy je z dżemami- truskawkowym i z czarnej porzeczki.
Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się jak pancakes może zasmakować Waszym dzieciom.
PANCAKES – SKŁADNIKI:
-450 g mąki (u mnie pszenna 250 g, żytnia 100 g oraz orkiszowa 100 g)
-350 g mleka
-80 g roztopionego i wystudzonego masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-2 jajka
-3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być też biały lub miód)
-oliwa z oliwek do smażenia (2 łyżki)
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na niskich obrotach, aż masa będzie jednolita. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pancakes -y z obu stron.
I już! Prawda, że banalnie proste? A jeszcze bym zapomniała- smacznego 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie