Ostatnio szukaliśmy alternatywy dla naleśników. Świetny urozmaiceniem okazały się pancakes -y. 

Pancakes to amerykańskie naleśniki. Są puszyste i miękkie, tradycyjnie podawane z syropem klonowym. My jemy je z dżemami- truskawkowym i z czarnej porzeczki. 

Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się jak pancakes może zasmakować Waszym dzieciom. 

pancakes przepis

PANCAKES – SKŁADNIKI: 

-450 g mąki (u mnie pszenna 250 g, żytnia 100 g oraz orkiszowa 100 g)

-350 g mleka

-80 g roztopionego i wystudzonego masła

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-szczypta soli

-2 jajka

-3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być też biały lub miód)

-oliwa z oliwek do smażenia (2 łyżki)

pancakesy

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na niskich obrotach, aż masa będzie jednolita. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pancakes -y z obu stron. 

I już! Prawda, że banalnie proste? A jeszcze bym zapomniała- smacznego 🙂

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się