Pyszna i lekka zapiekanka z brokułami, pomidorkami i boczkiem 🙂

SKŁADNIKI

  • suchy makaron kokardki: 300 g
  • średnia cebula: 1 szt.
  • brokuł, umyty: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • boczek parzony: 1 opakowanie
  • małe pomidory: 175 g
  • śmietanka 30%, słodka: 200 g
  • mozzarella: 1 szt.
  • ser żółty, starty na małych oczkach: 40 g
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski (albo mamy już pokrojony- jest taki w Lidlu).
300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.

Do kolejnej miski wlewamy śmietankę -można ją wcześniej podgrzać, by zgęstniała. Gdy wystygnie to wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.

Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g sera żółtego.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.

Smacznego!

*Przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl
Podziel się