Bruschetta to typowa włoska przekąska. Może być przygotowana jako lekkie śniadanie, czy kolacja. Typowa bruschetta to grzanki skropione oliwą i zapiekane z pomidorami i bazylią. Są też inne warianty tej przekąski.
Dzisiaj chcę Wam pokazać naszą wersję- uproszczoną, którą można zrobić bardzo szybko. To nasz specjał, gdy zjawiają się u nas znajomi. Zatem to będzie taka nasza wersja bruschetty.
BRUSCHETTA – SKŁADNIKI:
– bagietka
-oliwa z oliwek
-opcjonalnie: sprasowany ząbek czosnku do nacierania grzanki
-pesto czerwone albo inna warzywna pasta na kanapki
-ser mozzarella tarty
-opcjonalnie: liście bazylii do ozdoby
-przydatne rzeczy: blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik
BRUSCHETTA – WYKONANIE:
1. Bagietkę pokroić na kromki, natrzeć oliwą z oliwek (opcjonalnie nacieramy czosnkiem)
2. Pesto ułożyć na kromkach pieczywa.
Ja użyłam pesto z Lidla oraz pastę pomidorową na kanapki:
3. Na koniec kromki posypać startą mozzarellą.
4. Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 10 minut aż grzanki się zrumienią, a ser roztopi.
Grzanki możemy przystroić bazylią 🙂 Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie