Bruschetta to typowa włoska przekąska. Może być przygotowana jako lekkie śniadanie, czy kolacja. Typowa bruschetta to grzanki skropione oliwą i zapiekane z pomidorami i bazylią. Są też inne warianty tej przekąski. 

Dzisiaj chcę Wam pokazać naszą wersję- uproszczoną, którą można zrobić bardzo szybko. To nasz specjał, gdy zjawiają się u nas znajomi. Zatem to będzie taka nasza wersja bruschetty. 

BRUSCHETTA – SKŁADNIKI:

– bagietka

-oliwa z oliwek 

-opcjonalnie: sprasowany ząbek czosnku do nacierania grzanki

-pesto czerwone albo inna warzywna pasta na kanapki

-ser mozzarella tarty

-opcjonalnie: liście bazylii do ozdoby

-przydatne rzeczy: blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik

bruschetta

BRUSCHETTA – WYKONANIE:

1. Bagietkę pokroić na kromki, natrzeć oliwą z oliwek (opcjonalnie nacieramy czosnkiem)

bruschetta

2. Pesto ułożyć na kromkach pieczywa.

bruschetta pesto

Ja użyłam pesto z Lidla oraz pastę pomidorową na kanapki:

pesto

3. Na koniec kromki posypać startą mozzarellą.

zapiekane kromki

4. Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 10 minut aż grzanki się zrumienią, a ser roztopi. 

bruschetta

bruschetta

Grzanki możemy przystroić bazylią 🙂 Smacznego!


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się