Kurczak w krakersach to świetna alternatywna do zwykłej smażonej piersi z kurczaka. Panierka z krakersów jest delikatna, a sam kurczak ma niecodzienny smak. Warto raz na jakiś czas zafundować sobie taką miłą odmianę na obiad. 

Ilość składników jest ograniczona, dzięki czemu kurczak w krakersach jest daniem bardzo prostym. 

Składniki na kurczaka w krakersach:

-250 g jogurt naturalny typu greckiego

-2 filety z kurczaka

-pół opakowania krakersów

-przyprawy: przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, papryka, gałka muszkatołowa

piersi z kurczaka w krakersach

Przygotowanie- kurczak w krakersach:

1. Jogurt typu greckiego wlać do pojemnika z pokrywką (takie, jak są przechowywania żywności)

2. Filety pokroić jak na kotlety, delikatnie rozbić. Każdą pierś przyprawiamy.

3. Kawałki kurczaka wkładamy do pojemnika z jogurtem (tak, by jogurt przykrył kurczaka). Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na całą noc).

4. Krakersy kruszymy (można je włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta). Przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i papryki, mieszamy.

5. Kawałki kurczaka po kolei obtaczamy w krakersach i przekładamy na blachę lub naczynie żaroodporne wcześniej wysmarowane masłem lub olejem.

6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!

kurczak w krakersach

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się