Kurczak w krakersach to świetna alternatywna do zwykłej smażonej piersi z kurczaka. Panierka z krakersów jest delikatna, a sam kurczak ma niecodzienny smak. Warto raz na jakiś czas zafundować sobie taką miłą odmianę na obiad.
Ilość składników jest ograniczona, dzięki czemu kurczak w krakersach jest daniem bardzo prostym.
Składniki na kurczaka w krakersach:
-250 g jogurt naturalny typu greckiego
-2 filety z kurczaka
-pół opakowania krakersów
-przyprawy: przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie- kurczak w krakersach:
1. Jogurt typu greckiego wlać do pojemnika z pokrywką (takie, jak są przechowywania żywności)
2. Filety pokroić jak na kotlety, delikatnie rozbić. Każdą pierś przyprawiamy.
3. Kawałki kurczaka wkładamy do pojemnika z jogurtem (tak, by jogurt przykrył kurczaka). Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na całą noc).
4. Krakersy kruszymy (można je włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta). Przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i papryki, mieszamy.
5. Kawałki kurczaka po kolei obtaczamy w krakersach i przekładamy na blachę lub naczynie żaroodporne wcześniej wysmarowane masłem lub olejem.
6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie