Masz w domu zbyt dojrzałe banany? Nie wyrzucaj- zrób z nich chleb bananowy 🙂

Przepis na chleb bananowy jest banalnie prosty do zrobienia. Po upieczeniu skórka jest chrupka, a środek miękki. Idealny na śniadanie albo kolację. A zapach roznosi się po całym domu. 

Spróbujcie koniecznie. Nasz chleb bananowy zrobiłam w Thermomixie, jednak można zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej podaję dwa sposoby 🙂

chleb bananowy thermomix

Składniki- chleb bananowy:

  • 4 dojrzałe banany 
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 krople esencji waniliowej

Tradycyjny sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C

2. Banany należy obrać ze skórki i zgnieść widelcem (albo zblendować). Przełożyć do miski.

3. Dodać resztę składników i zmiksować całość na średnich obrotach.

4. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy 50 minut.

chleb bananowy

Sposób przygotowania- Thermomix:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C

2. Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy 10 sek/ obr. 5

3. Resztę składników dorzucamy do misy miksującej i mieszamy 15 s /obr. 4

4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy 50 minut.

Smacznego!

chleb bananowy przepis

Podziel się