Masz w domu zbyt dojrzałe banany? Nie wyrzucaj- zrób z nich chleb bananowy 🙂
Przepis na chleb bananowy jest banalnie prosty do zrobienia. Po upieczeniu skórka jest chrupka, a środek miękki. Idealny na śniadanie albo kolację. A zapach roznosi się po całym domu.
Spróbujcie koniecznie. Nasz chleb bananowy zrobiłam w Thermomixie, jednak można zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej podaję dwa sposoby 🙂
Składniki- chleb bananowy:
- 4 dojrzałe banany
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 krople esencji waniliowej
Tradycyjny sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C
2. Banany należy obrać ze skórki i zgnieść widelcem (albo zblendować). Przełożyć do miski.
3. Dodać resztę składników i zmiksować całość na średnich obrotach.
4. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy 50 minut.
Sposób przygotowania- Thermomix:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C
2. Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy 10 sek/ obr. 5
3. Resztę składników dorzucamy do misy miksującej i mieszamy 15 s /obr. 4
4. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy 50 minut.
Smacznego!