Zastanawiasz się czasem co zrobić na deser, by Twoje dziecko zjadło go z apetytem? Dzisiaj mam dla Ciebie 5 pomysłów na deser dla dzieci.
To desery, które moje dzieci jedzą z chęcią. Myślę, że i Twój maluch będzie zachwycony, gdy zaprezentujesz mu któryś z poniższych przysmaków.
1.MUFFINY
Babeczki to zawsze dobry pomysł na szybki deser.
Składniki:
- 100g cukru
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady (nie za drobno)
- Opcjonalnie – garść borówek
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
- W jednej misce wymieszać cukier, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać delikatnie kawałki czekolady.
- Ciasto nałożyć do papilotek. Opcjonalnie- wyłożyć na wierzch 2-3 borówki.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Kolejną alternatywą dla słodkiej przekąski mogą być:
2. MINI SERNICZKI Z BISZKOPTAMI I GALARETKĄ
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (po 150 gr każdy)
- 3 galaretki truskawkowe (albo o innym smaku)
- owoce (u nas truskawki)
- mini biszkopty- pół paczki (u nas Andante mini biszkopty)
- pół szklanki mleka
- małe foremki ceramiczne, lub metalowa forma do muffinków
Przygotowanie:
- Biszkopty zamoczyć w mleku i wyłożyć na dno foremki ceramicznej
- Galaretkę (1 sztukę) rozpuścić w wodzie (według instrukcji na opakowaniu, ale można użyć o połowę mniejszą ilość wody).
- Jak wystygnie to wymieszać ją dokładnie z serkami homogenizowanymi. Wlać do foremek i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce na ciasto.
- Rozpuścić pozostałe galaretki w 2 szklankach gorącej wody. Gdy ostygną wlewamy je na warstwę z serków i owoców. Wkładamy do lodówki.
- Jeśli robimy deser w formie na muffinki to wszystkie kroki odwracamy. Na dno wrzucamy owoce i zalewamy małą ilością galaretki. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje to zalewamy ją serkami zmieszanymi z galaretką. Na koniec wykładamy mini biszkopty zamoczone w mleku. Całość wstawiamy do lodówki.
3. MAKARON Z TRUSKAWKAMI
To deser, który jest idealny o tej porze roku.
Składniki:
- Pół kilograma świeżych truskawek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru
- Pół opakowania makaronu (może być makaron w nietypowym kształcie)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
- Truskawki obieramy i zgniatamy. Dodajemy śmietanę, cukier i wszystko mieszamy.
- Makaron zalewamy sosem truskawkowym.
4.GOFRY
Gofry to idealna opcja na deser dla dzieci. Można je jeść same, bądź z dodatkami.
Składniki:
- 70g oleju rzepakowego
- 250g mąki pszennej
- 20g cukru
- 3 jajka
- 375g mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Oprócz tego przyda nam się gofrownica (jest wręcz niezbędna ;)) oraz pędzelek do ciasta.
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do innego naczynia, ostawiamy.
- Białka miksujemy, aż powstanie piana. Pianę odkładamy.
- Do nowej miski wrzucamy żółtka i pozostałe składniki według kolejności. Mieszamy (najlepiej mikserem).
- Przelewamy ciasto do naczynia, w którym jest piana i mieszamy aż będzie miało jednolitą konsystencję.
- Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem powierzchnię grzejną przy pomocy pędzelka.
- Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Pieczemy około 3 minuty, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
5.ZDROWY DESER Z MUSLI I BISZKOPTAMI
Ten deser lubię najbardziej, bo nie dość, że jest zdrowy to robi się go bardzo szybko. Znika również w ekspresowym tempie.
Składniki:
- Płatki owsiane, prażone musli, granola, ew. prażone ziarna pszenicy lub inne zdrowe dodatki
- Jogurt naturalny
- Zgniecione truskawki lub inne owoce
- Andante mini biszkopty
- Kubek na jogurt i musli
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i inne dodatki wsypujemy na dno kubka
- Zalewamy jogurtem, potem sosem z owoców.
- Pojemnik zamykamy. Wsypujemy na górę mini biszkopty.
W powyższych dwóch przepisach wykorzystałam Andante mini biszkopty .
Nie bez powodu- te mini biszkopciki w swoim składzie nie zawierają spulchniaczy i sztucznych barwników. Mają prosty skład- jedynie mąka, jajka i cukier. Same w sobie są pyszną przekąską.
Można swobodnie je spakować do plecaka, wziąć na piknik, czy też podjadać w domu.
A Wasze dzieci mają jakieś ulubione desery?
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie