Drożdżówki lubimy i z chęcią robimy, bo znikają szybko w rękach L&L.
Uwielbiam je robić wspólnie z dziewczynami, bo wystarczy dać część ciasta drożdżowego dzieciom, do tego zabawkowe garnki, miski i łyżeczki, a potrafią się zająć zabawą przez kolejne pół godziny.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1 szklanka mleka (220- 230 g )
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu, , pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
Białko jaja do posmarowania drożdżówki przed włożeniem do piekarnika
PRZYGOTOWANIE
Do przygotowania drożdżówek wykorzystałam Thermomix. Ale podaję przepis w dwóch wersjach- wykorzystując TM oraz bez użycia tego sprzętu 🙂
THERMOMIX |
TRADYCYJNA METODA |
1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1 |
1. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. |
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/0°C/interwał. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/0°C/interwał |
2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, by nie było grudek. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać. |
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. |
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. |
4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C. |
4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. |
5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3. |
5. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. |
6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6. |
6. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min. |
7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min. |
W końcu można spróbować! 🙂
Uwielbiam drożdżówki:) Z serem najbardziej !
To wpadaj do nas 🙂
Odpalam miotłę i lecę 🙂
Trzymam za słowo 😀 heh
Jak mnie wiatr dalej nie poniesie to powinnam niebawem dotrzeć 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
I podobnie smakują- moim subiektywnym zdaniem 😉
Drożdżówki! i to jeszcze z serem, pyszności 🙂
Mmmm, uwielbiamy drożdżówki <3
Drożdżówki z serem to dla mnie wręcz „podróż sentymentalna”:)
Kocham drożdżówki z serem! Wypróbuję przepis w domu 😉
Kupiłaś mnie 🙂
Dzięki kobieto za dwie wersje! Drożdżówki chętnie zjem, ale thermomixa nie mam 😉
Drożdzówki uwielbiam, ale z marmoladą 🙂 Za serem nie przepadam, ale zawsze można zmienić smak 😉
Aaaale ochoty narobiłaś! <3 Dokończymy wczorajsze ciasto i chyba wiem, co będę piekła jutro 😀
Wyglądają pysznie! Uwielbiam próbować coraz to nowe przepisy, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Polecam!
Hm… Drożdże w lodówce mam… idę do kuchni 🙂
Daj znać jak wyszło 🙂
Z wyglądu wyszły identyczne, a w smaku to nie wiem, bo jak zwykle robiłam wszystko „z ręki” zamiast z przepisu 😉
Uwielbiam wszystko, co twarogowe, więc i te bułeczki pokochałam od razu 🙂
smacznie wyglądają 🙂
Ale pysznie wyglądają! 🙂
też robimy – są pyszne 🙂
Widać że drożdżówki smakowały 🙂
Mniamnusia probujemy❤
Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję.
Jak zwykle pyszny przepis do wypróbowania ????