Ciasto z agrestem* to świetna alternatywa dla słodkiej przekąski.  Kruche, lekko słodkie (ale nie za bardzo) z pewnością zasmakuje niejednemu. 
ciasto z agrestem
Czas na przepis. Ja wykonałam ciasto w Thermomixie, jednak można je zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej pokazuję oba sposoby. 

SKŁADNIKI- CIASTO AGRESTOWE

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 900 g agrestu
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

CIASTO AGRESTOWE

WYKONANIE- CIASTO AGRESTOWE

Kruche ciasto: 
TRADYCYJNIE: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka, po czym zagnieść jednolite ciasto.
THERMOMIX: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka. Ustawić obroty na Interwał (ok 3-4 minuty).
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wyłożyć równomiernie dno formy ( forma o wymiarach 25 x 30 cm) i włożyć do zamrażalki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Nadzienie: 
TRADYCYJNIE: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Agrest umyć i osuszyć. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier (nie muszą być ubite na sztywno). Na koniec zmniejszyć obroty miksera, wsypać proszek budyniowy i krótko miksować.
THERMOMIX: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Agrest umyć i osuszyć. Białka przełożyć do czystego naczynia miksującego z założonym motylkiem,  dodać szczyptę soli i ubijać na obrotach max 4,  stopniowo dodając cukier (piana nie musi być ubita na sztywno). Na koniec zmniejszyć obroty, wsypać proszek budyniowy. 
Do piany wsypać agrest, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony spód. Pozostałe zimne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 55-60 minut.
Smacznego!
ciasto z agrestem
ciasto agrestowe
*Przepis wzięłam ze strony www.ejszet.blogspot.com

JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się