Ciasto z agrestem* to świetna alternatywa dla słodkiej przekąski. Kruche, lekko słodkie (ale nie za bardzo) z pewnością zasmakuje niejednemu.
Czas na przepis. Ja wykonałam ciasto w Thermomixie, jednak można je zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej pokazuję oba sposoby.
SKŁADNIKI- CIASTO AGRESTOWE
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 900 g agrestu
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
WYKONANIE- CIASTO AGRESTOWE
Kruche ciasto:
TRADYCYJNIE: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka, po czym zagnieść jednolite ciasto.
THERMOMIX: Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka. Ustawić obroty na Interwał (ok 3-4 minuty).
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wyłożyć równomiernie dno formy ( forma o wymiarach 25 x 30 cm) i włożyć do zamrażalki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Nadzienie:
TRADYCYJNIE: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Agrest umyć i osuszyć. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier (nie muszą być ubite na sztywno). Na koniec zmniejszyć obroty miksera, wsypać proszek budyniowy i krótko miksować.
THERMOMIX: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Agrest umyć i osuszyć. Białka przełożyć do czystego naczynia miksującego z założonym motylkiem, dodać szczyptę soli i ubijać na obrotach max 4, stopniowo dodając cukier (piana nie musi być ubita na sztywno). Na koniec zmniejszyć obroty, wsypać proszek budyniowy.
Do piany wsypać agrest, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony spód. Pozostałe zimne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 55-60 minut.
Smacznego!
*Przepis wzięłam ze strony www.ejszet.blogspot.com
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie