Placki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Jesienią możmy nieco urozmaicić sobie posiłki wprowadzając seznowe warzywa. Tak też się u nas stało 🙂

Jak się okazało- dzieciom również one zasmakowały. Czas na przepis!

Składniki: 

  • ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • dwa jajka

  • przyprawy: imbir, kurkuma, cynamon, sól i pieprz

  • dwie łyżki oliwy z oliwek

  • olej do smażenia

placki z dyni

Przygotowanie: 

1. Dynię oczyścić z pestek ( L&L bardzo mi w tym pomogły)

Następnie obrać ze skóry, potem pokroić na kilka kawałków.

placki z dyni

2. Każdy kawałek dyni ztrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do dużej miski. Można też zetrzeć na mniejszych oczkach (ja zmieliłam dynię w Thermomixie)

placki z dyni

3. Do małej miski wbić dwa jajka, dodać oliwę z oliwek,  łyżeczkę zmieszanych przypraw: imbiru, kurkumy i cynamonu (bądź innych ulubionych). Pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko wymieszać. 

4. Wszystko wlać do miski z dynią, dodać mąkę  i starannie wymieszać. 

5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładać niewielkie porcje przygotowanego ciasta.

6. Placki smażyć po ok. dwie minuty z obu stron, dopóki nie staną się zupełnie zarumienione.  

placki z dyni

Jeść od razu po wysmażeniu. 

Smacznego! 🙂

placki z dyni

 

Podziel się