Placki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Jesienią możmy nieco urozmaicić sobie posiłki wprowadzając seznowe warzywa. Tak też się u nas stało 🙂
Jak się okazało- dzieciom również one zasmakowały. Czas na przepis!
Składniki:
-
ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
-
2/3 szklanki mąki pszennej
-
dwa jajka
-
przyprawy: imbir, kurkuma, cynamon, sól i pieprz
-
dwie łyżki oliwy z oliwek
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Dynię oczyścić z pestek ( L&L bardzo mi w tym pomogły)
Następnie obrać ze skóry, potem pokroić na kilka kawałków.
2. Każdy kawałek dyni ztrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do dużej miski. Można też zetrzeć na mniejszych oczkach (ja zmieliłam dynię w Thermomixie)
3. Do małej miski wbić dwa jajka, dodać oliwę z oliwek, łyżeczkę zmieszanych przypraw: imbiru, kurkumy i cynamonu (bądź innych ulubionych). Pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko wymieszać.
4. Wszystko wlać do miski z dynią, dodać mąkę i starannie wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładać niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
6. Placki smażyć po ok. dwie minuty z obu stron, dopóki nie staną się zupełnie zarumienione.
Jeść od razu po wysmażeniu.
Smacznego! 🙂