Ciasto czekoladowo – bananowe to świetny sposób na pyszny deser oraz na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Do tego pyszne i bardzo czekoladowe. Czego chcieć więcej? 🙂 Czas na przepis.
Przepis na ciasto, które pieczemy w keksówce (ok. 10×25 cm). Możemy je zrobić z bakaliami lub bez. Podobnie z polewą – może być ale nie musi.
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWO – BANANOWE:
Ciasto:
- dwa dojrzałe banany
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 60 g do wyboru: oleju/oliwy z oliwek/roztopionego masła
- 150g mąki
- 100g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- trochę bułki tartej (na dno formy)
- opcjonalnie: bakalie
- 50g tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE: CIASTO CZEKOLADOWO – BANANOWE:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 st. Formę smarujemy masłem i sypiemy bułkę tartą.
2. Banany blendujemy. Dodajemy mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka. Miksujemy na jednolitą masę.
3. Czas na składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek mieszamy w dużej misce.
4. Do suchych składników dodajemy masę z bananami, bakalie (opcjonalnie) i całość wmieszamy łyżką albo mikserem na niskich obrotach.
5. Przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 – 50 minut (sprawdzamy aż patyczek wsadzony do ciasta będzie suchy).
6. Czas na polewę (opcjonalnie): Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, mleko i mieszamy. Gdy polewa jest zbyt gęsta- dodajemy więcej mleka. Polewę wylewamy na wierzch ciasta.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie