Pierniki to taka nasza grudniowa tradycja, co roku staram się zmieniać przepisy w poszukiwaniu tego idealnego. Nasze ostatnie pierniki to bardzo prosty przepis. Do tego są pyszne w smaku, a masa jest łatwa do wykrawania.
Idealny przepis dla dorosłych i dzieci, bo to przecież najmłodsi powinni mieć frajdę z tworzenia pierników w różnych kształtach.
SKŁANIKI NA PIERNIKI:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki płynnego miodu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki przyprawy do piernika
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE- PRZYGOTOWANIE:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
2. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia. Po czym wlewamy je do miski, wbijamy jajka i dodajemy płynny miód.
3. Całość zagniatamy na miękkie, gładkie ciasto. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na dosyć cienki płat.
4. Różnokształtnymi foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu pewnej odległości, by nie sklejały się podczas pieczenia.
5. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy je przyozdobić od razu lub zamknąć szczelnie w puszkach i odstawić, by zmiękły. Ozdabiamy je lukrem, kolorowymi pisakami, posypką i bakaliami lub zostawiamy bez przystrojenia.
Świąteczne pierniczki można wieszać na choince, podarować komuś jako prezent lub po prostu zjeść 🙂
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie