Od czasu do czasu trzeba sobie dogodzić. Sobie i dzieciom 🙂 A ciasto czekoladowe to świetna alternatywa.
Składniki:
–150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
–6 jajek, białka oddzielone od żółtek
–1 szczypta soli
–200 g cukru
–200 g gorzkiej czekolady, min 50%, pokrojonej na małe kawałki
–50 g mąki pszennej
Ja robiłam ciasto w Thermomixie, ale można je również zrobić bez użycia tego sprzętu. Dlatego macie dwie wersje przygotowania do dyspozycji 🙂
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić, odstawić.
2. Ubić białka ze szczyptą soli.
Thermomix: Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 6 min/obr. 3,5 lub do momentu aż białka będą sztywne.
3. Dodać 20 g cukru, dalej ubijać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Thermomix: Dodać 20 g cukru, wymieszać 20 s / obr. 3,5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać pozostałe 180g cukru, żółtka, wymieszać. Odstawić.
Thermomix: Dodać pozostałe 180g cukru, żółtka i masło, wymieszać 6min/70ºC/obr.4
5. Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie , wymieszać.
Thermomix: Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie , wymieszać 20s/obr.5
6. Dodać mąkę, zmiksować.
Thermomix: Dodać mąkę, wymieszać 10s/obr.5
7. Dodać ubite białka, miksować dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy.
Thermomix: Założyć motylek. Dodać ubite białka, wymieszać 15s/obr.2,5. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy.
8. Piec 15 minut (200ºC). Pozostawić w formie do przestygnięcia na 5 min, podawać na ciepło lub na zimno.
Można śmiało wcinać z lodami 🙂
Mmmm ale mi narobiłaś smaka 😉
A miałam być na diecie… 😀
uwielbiam wszystko co jest czekoladowe! na pewno zrobię;)
mmmmm mniam!
uwielbiamy czekoladowe pysznosci, napewno skorzystamy 😉