Dzisiaj mam dla Ciebie pomysły na pyszne przystawki z serem. Do zrobienia od ręki w sam raz kiedy nagle zjawią się niepodziewani goście, bądź gdy masz ochotę na serową przekąskę.
To jak? Zaczynamy!
1. ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ
Wyglądają apetycznie, a ich zrobienie potrwa dosłownie chwilę. Czas na listę składników 🙂
SKŁADNIKI:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-2 łyżki ketchupu
-1 łyżka majonezu
-15 dag żółtego sera w plastrach (najlepiej ser Królewski z OSM Sierpc)
-15 dag szynki w plastrach
-pół średniej cebuli pokrojonej w małą kostkę
-1 jajko
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
1. Ketchup i majonez mieszamy ze sobą po czym dodajemy przyprawy.
2. Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem z przyprawami. Na sosie rozkładamy plasterki sera Królewskiego.
3. Następnie rozsypujemy po całości cebulę (pokrojoną w kosteczki).
4. Nakładamy szynkę w plastrach po czym rolujemy ciasto francuskie zaczynając od dłuższego boku.
5. Ostrym nożem kroimy plastry o szerokości ok 1,5 cm. Kładziemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pokrojone kawałki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Wychodzi ok 24 ślimaczków 🙂
Smacznego!
2.MINI TORTILLE Z SEREM I SZYNKĄ
To kolejna przystawka, którą można podać w bardzo szybki sposób. Nie traci się nawet czasu na pieczenie, a robi się wszystko „od ręki” 🙂
SKŁADNIKI:
– 2 pszenne tortille (o średnico ok 22 cm).
– 100 g serka twarogowego do smarowania (śmietankowy, albo ziołowy)
– 4 liście sałaty masłowej, albo karbowanej
– kilka listków pietruszki
– 2- 3 plasterki szynki długo dojrzewającej
– 4 plasterki sera Królewskiego z OSM Sierpc
– pół czerwonej papryki (pokrojonej w paski)
– przyprawy: pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Tortille smarujemy serkiem (równomiernie po całości)
2. Po kolei nakładamy: liście sałaty (bez grubego nerwu), 1,5 plasterka szynki, 2 plastry sera, 4 paski papryki, listki pietruszki. Po czym wszystko przyprawić.
3. Tortillę (jedną i drugą) zwijać ciasno. Zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
4. Po tym czasie odwinąć folię spożywczą i odciąć nierówne końce tortilli. Cały rulon kroimy na równe paski (około 8 na jeden rulon).
Mini tortille gotowe- smacznego!
3.KANAPKI Z SEREM ORAZ KAWAŁKI RÓŻNYCH SERÓW
Sam ser jest na tyle aromatyczny, że może samoistnie stanowić przystawkę.
Camembert, ser pleśniowy, czy brie możemy pokroić w trójkąty, położyć na desce do krojenia wraz z innymi dodatkami (sałatą, papryką itp.)
Ponadto doskonałą opcją są małe kanapeczki z serem.
A teraz czas na efekt końcowy 🙂
Prawda, że wygląda smakowicie?
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie