Gotowanie i spędzanie czasu w kuchni może być bardzo przyjemne, zwłaszcza jeśli masz pod ręką praktyczne akcesoria. Jeśli odpowiednio je dobierzesz, maksymalnie ułatwisz sobie życie i unikniesz problemów związanych np. z przywieraniem ciasta do dna. W co warto zatem się zaopatrzyć i na co zwrócić uwagę? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule!

Czajniki na indukcję

Płyty indukcyjne coraz częściej goszczą w naszych mieszkaniach. To z kolei sprawia, że coraz popularniejsze stają się czajniki na indukcję. Bardzo często przypominają one z wyglądu modele tradycyjne i nierzadko można z nich korzystać również na innych rodzajach płyt, w tym nawet na tych elektrycznych oraz gazowych.

Na co zwrócić uwagę, wybierając czajnik indukcyjny? Z pewnością na wielkość i grubość dna. Jeśli przekroczy ono wyznaczone na płycie pole, ta – w niektórych przypadkach – po prostu się nie włączy. Obecnie coraz więcej płyt wyposażonych jest jednak w czujniki sensoryczne na całej powierzchni, dzięki czemu dno czajnika może mieć dowolną wielkość. Warto mieć również na uwadze, że im grusze dno, tym szybciej zagotuje się woda w czajniku. Jaki materiał tego urządzenia będzie najlepszy? Polecam szczególnie żelazo, które cechuje się dużą wytrzymałością. Jeśli Twoim priorytetem jest cena, warto z kolei postawić na stal.

Formy do tarty

Twoją specjalnością są tarty? A może chcesz dopiero nauczyć się je robić? Niezależnie od tego, na które pytanie odpowiedziałaś „tak”, warto się zastanowić, jakie kryteria powinna spełniać przeznaczona do nich forma. W tym przypadku dobrze jest zwrócić uwagę przede wszystkim na sam materiał.

Szklane formy do tarty prezentują się dosyć elegancko, a ciasto wypieka się w nich równomiernie. W tym przypadku ewentualne zarysowania nie są problemem, istnieje też małe ryzyko uszkodzeń mechanicznych. Dodajmy, że najlepiej, jeżeli jest to szkło żaroodporne, które można włożyć zarówno do piekarnika, jak i kuchenki mikrofalowej. Modele silikonowe są z kolei niezwykle wytrzymałe i łatwo jest je umyć. Zajmują niewiele miejsca w szafce, bez problemu można je czyścić również w zmywarce, za to ich cena jest stosunkowo wysoka. Metalowe formy przeznaczone są natomiast na każdą kieszeń, łatwo je jednak zarysować. Co więcej, trzeba w tym przypadku korzystać z papieru do pieczenia, a kwaśne owoce mogą doprowadzić do ich rdzewienia.

Formy do babki

Babka to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Warto o niej jednak przypomnieć sobie również przy innych okazjach. Świetnie smakuje bowiem jako dodatek do kawy i herbaty. Jakie formy na babkę będą jednak najlepsze? Cóż, do wyboru masz cały wachlarz kształtów i kolorów. Duża popularnością cieszą się ostatnio formy z geometrycznymi wzorami lub przypominające ścięte stożki, prostokąty lub okręgi. Jeśli zależy Ci na takim efekcie, polecamy zdecydować się na blachę fakturowaną, która nada Twojej babce idealny wygląd.

Zanim wybierzesz odpowiednią formę dla siebie, sprawdź jednak w pierwszej kolejności, czy jest ona przeznaczona do pieczenia, czy też do gotowania. Ta druga powinna być oferowana w zestawie z pokrywką. Co więcej, dobrze jeśli jest ona wyposażona w elementy, które zabezpieczają ciasto przed wodą. Przy podejmowaniu decyzji zakupowej proponuję również sprawdzić, czy dany materiał jest odporny na wysoką temperaturę. Do takich należą m.in.: porcelana, silikon oraz stal nierdzewna. Ta ostatnia jest również wyjątkowo odporna na odkształcenia. Jeszcze lepiej jeśli dana forma będzie posiadała powłokę typu non-stick, do której nie przywiera ciasto.

*Wpis powstał we współpracy z Ceneo. 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

Podziel się