Brakuje Ci czasem pomysłu na sałatkę? Sałatka z penne to świetna alternatywa, gdy chcesz zjeść lekki obiad, bądź pożywną kolację.
Dzisiaj mam dla Ciebie propozycje 3 pysznych sałatek, które sprawdzą się na każdą okazję.
1. SAŁATKA Z PENNE, RUKOLĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu penne ugotowanego al dente
– 2 garście rukoli (u mnie mieszanka rukola + roszponka)
– 125 g świeżego sera mozzarella
– 5-6 sztuk pomidorków koktajlowych
– pół żółtej papryki
– 20 g sera Parmigiano Reggiano (dostępny jest w płatkach)
– 1 garść ziaren słonecznika
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju do sałatek (u nas Mikstura Olei Cardio do sałatek Dr Gaja)
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce łączymy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, kawałki sera mozzarella, rukolę z roszponką i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy wszystko przy pomocy mikstury olei.
Na koniec mieszamy z ostygniętym makaronem. Posypujemy Parmigiano Reggiano oraz słonecznikiem.
Sałatka jest już gotowa do spożycia.
2.SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu penne ugotowanego al dente
-3-4 garście świeżego szpinaku
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej/pomarańczowej papryki
– pół słoika suszonych pomidorów w zalewie ziołowej
– 15 g startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju do sałatek (u nas Mikstura Olei Cardio do sałatek Dr Gaja)
PRZYGOTOWANIE:
Suszone pomidory kroimy w paski, z kolei paprykę w kostkę.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i solą.
Sałatka gotowa 🙂
3. SAŁATKA Z PENNE, RUKOLĄ, ANANASEM I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
– 1 podwójny filet z kurczaka przyprawiony i podsmażony na patelni grillowej
– 250 g makaronu penne ugotowanego al dente
– 100 g rukoli
– pół puszki ananasa (może być już pokrojony w kawałki)
– 5-6 sztuk pomidorków koktajlowych
– garść żurawiny
– garść słonecznika/pestek dyni
– sól, pieprz
– 3 łyżki oleju do sałatek (u nas Mikstura Olei Cardio do sałatek Dr Gaja)
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażonego i ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie pomidorki koktajlowe.
Wszystkie składniki mieszamy.
Sałatka prezentuje się w ten sposób:
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do stworzenia pysznych sałatek.
We wszystkich przepisach wykorzystałam Miksturę Olei Cardio do sałatek Dr Gaja. Mikstura zawiera kwasy: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) i oleinowy (omega-9), które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, zawartymi m.in. w miksturze, pomaga obniżyć cholesterol.
Miksturę Olei należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Można dodawać ją do twarogu, zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nią ugotowane ziemniaki lub kaszę.
Warto już dziś zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych, bo to jak jemy ma wpływ na to jak się czujemy i jak funkcjonuje nasz organizm.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć Ci- SMACZNEGO! 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie