Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowe danie – kurczak w sosie brzoskwiniowym z ryżem. Dlaczego wyjątkowe? Bo to dość nietypowy, gdyż słodki sos do piersi z kurczaka. Jednak zapewniam Was, że to danie zasmakuje niejednemu.
A do tego robi się je bardzo prosto. To jak? Gotowi na przepis?
SKŁADNIKI:
Piersi z kurczaka:
-500 g filetów z piersi z kurczaka (ok 4 sztuki)
-oliwa z oliwek
-przyprawy do smaku: do kurczaka, curry, papryka
– Sos Sojowy Ciemny Premium Lee Kum Kee lub Sos Sojowy Jasny Supreme Lee Kum Kee
-200 g ryżu długoziarnistego, typu paraboiled
Sos brzoskwiniowy:
-300 g brzoskwiń z puszki, odsączonych z zalewy
-70g masła
-2-3 łyżki musztardy delikatesowej
WYKONANIE:
1. Kurczaka pokroić na kawałki. Przyprawy wymieszać z oliwą oraz sosem sojowym ciemnym Premium Lee Kum Kee.
2. Usmażyć kurczaka na złoto, bądź ugotować na parze. Ja preferuję gotowanie na parze.
3. W garnku podgrzać masło i odstawić. Pokrojone w kawałki brzoskwinie i musztardę wraz z roztopionym masłem zmielić przy użyciu blendera. Całość przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu 3-5 min.
4. Ryż ugotować i przełożyć na talerz, dorzucić ugotowane na parze kawałki kurczaka.
5. Danie polać sosem brzoskwiniowym.
Gotowe!
WSPOMNIENIA POWSTAJĄ W DOMU
Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym to z pewnością danie, które będzie się kojarzyło z naszą rodziną. W kuchni lubimy eksperymentować ze smakami, bo nie wszystko musi być takie oczywiste. Ważne jednak, żeby było pyszne.
Takie się właśnie staje, gdy używamy produktów Lee Kum Kee. To autentyczne chińskie sosy, które powstały w 1888 roku. Czyli mają za sobą długą tradycję.
To nie tylko sosy sojowe, ale rownież inne.
Jeśli szukacie więcej inspiracji to zapraszam na stronę www.pl.lkk.com. Tam znajdziecie całą masę przepisów, które z pewnością przyczynią się do tworzenia wyjątkowych wspomnień w domu. W końcu, do miejscu gdzie rozchodzi się pyszny zapach zawsze wraca się z przyjemnością :).
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie