Lasagne bolognese to danie, które zawsze zjedzą moje dzieci. Nasza lasagne’a jest pełna warzyw, a co za tym idzie- jest bardzo wartościowym posiłkiem.

Nasza lasagne jest robiona w Thermomixie, jednak można ją zrobić również w tradycyjny sposób. Poniżej przepis w dwóch wersjach

lasagne bolognese

 

SKŁADNIKI – LASAGNE BOLOGNESE

Sos boloński:

-200g warzyw  (marchewka, seler, cebula)

-30g oliwy z oliwek

-300g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowina +wołowina)

-100g przecieru pomidorowego

-1 puszka pomidorów krojonych

-50g koncentratu pomidorowego

-1,5 łyżeczki soli lub kucharek

-suszone zioła

-1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

Sos beszamelowy:

-250g mleka

-20g masła

-30g mąki pszennej

-szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej mielonej

Inne:

-100-200g sera mozzarella

-250g makaronu typu lasagne

-forma do lasagne 25 x 20 x 6cm

-masło do natłuszczenia formy

 

TRADYCYJNE WYKONANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę i duś wszystko razem przez kilka minut, dodaj przyprawy. Na koniec dorzuć mięso i smaż do momentu kiedy przestanie być różowe. 

2. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów, opcjonalnie 100 ml wody. Wymieszaj dobrze i przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

3. Czas na sos beszamelowy. Przygotuj sobie mały rondelek oraz trzepaczkę do jajek. W rondelku umieść masło. Pozwól mu się powoli wytopić na małej mocy palnika. Gdy już masło będzie płynne -dodaj mąkę. Łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej całe mleko oraz sól, pieprz i gałkę. Cały czas mieszaj sos. Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje.

4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i kładziemy po kolei: cienką warstwę sosu bolońskiego, makaronu suchego, typu lasagne (ja wcześniej trochę gotuję, by był miękki), przykrywamy kolejną warstwą sosu bolońskiego, polewamy sosem beszamelowym. Należy powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników.

lasagne bolognese

5. Wierzch lasagne polać beszamelem i posypać startym serem mozzarella.

6. Piec 30-40 minut (180 stopni).

lasagne bolognese

 

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy 200g warzyw mieszanych pokrojonych na kawałki. Dodajemy 30 g oliwy z oliwek. Mieszamy 5sek/obr.7 . Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ustawiamy 5 min/120st/obr.2.
  2. Dodajemy 300g mięsa mielonego. Przyprawiamy mięso i podgrzewamy 8 min/120 st/ obr.wsteczne 1
  3. Po tym czasie dodajemy 100g przecieru pomidorowego. Podgrzewamy 5 min./Varoma/obr.wsteczne 1
  4. Następnie dorzucamy puszkę pomidorów w kawałkach i łyżeczkę soli+ pieprz mielony. Wszystko podgrzewamy przez 20 min/ 100 st./obroty wsteczne Gentle stir setting
  5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Czas na sos beszamelowy: Wlewamy mleko do naczynia miksującego, dodajemy 20g masła, 30g mąki pszennej, szczyptę soli i gałki muszkatołowej mielonej. Ustawiamy 7 min. / 90st/ obr.4.
  7. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i kładziemy po kolei: cienką warstwę sosu bolońskiego, makaronu suchego, typu lasagne (ja wcześniej trochę gotuję, by był miękki), przykryć kolejną warstwą sosu bolońskiego, polać sosem beszamelowym. Powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników.
  8. Wierzch lasagne polać beszamelem i posypać startym serem mozzarella. 
  9. Piec 30-40 minut (180 stopni).

LASAGNE BOLOGNESE

lasagne bolognese

LASAGNE BOLOGNESE


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się