Pierniczki sprawiają, że zapach zbliżających się Świąt jest bardziej intensywny. Mam dla Was przepis na pierniki, które wychodzą wyśmienicie.
Przepis pochodzi z cookido.pl i jest przeznaczony do zrobienia w Thermomixie, jednak pierniczki można zrobić również w tradycyjny sposób. Poniżej znajdziecie oba sposoby.
Pierniczki- składniki:
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
Pierniczki- sposób przygotowania w Thermomixie:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać 5 s/obr. 6, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
- Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
Pierniczki- tradycyjny sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Masło i miód wyłożyć na patelnię i podgrzać na lekkim ogniu. Odstawić.
- Do miski wsypać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto wyjąć z miski, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
- Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.
Pierniki można na koniec przystroić lukrem. Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie