Klasyczny jabłecznik to przepis na Thermomixa, który wzięłam z platformy cookidoo. Jednak nieco go zmodyfikowałam. 

To wymagający przepis na jabłecznik,  ale bardzo smaczny. A z racji tego, że moja córa go uwielbia to często gości na naszym stole. 

 

Składniki na klasyczny jabłecznik:

  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1000 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • ½ – 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 – 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta soli

klasyczny jabłecznik

Sposób przygotowania- klasyczny jabłecznik

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (ok 36 x 26 x 5 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 180 g cukru, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia, 50 g cukru i cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego odważyć 500 g ciasta, następnie rozwałkować przez arkusz folii spożywczej i ostrożnie wylepić dno przygotowanej wcześniej blachy. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 15 min (180°C). W tym czasie pozostałą część ciasta owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do zamrażalnika. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć 500 g jabłek, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g jabłek, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 20 g cukru, dodać cynamon i rozdrobnione jabłka, podgrzewać 10 min/80°C/obr. 2. Zdjąć motylek. Podpieczony spód posypać bułką tartą, następnie wyłożyć na niego masę jabłkową (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
  8. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć miarkę, ubijać kolejne 2 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na masę jabłkową, rozprowadzić równomiernie kopystką.
  9. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto. Piec 45 min (180°C).
  10. Klasyczny jabłecznik świetnie nadaje się do podania z lodami waniliowymi. 
  11.  Smacznego 🙂

jablecznik przepis

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

Podziel się