Klasyczny jabłecznik to przepis na Thermomixa, który wzięłam z platformy cookidoo. Jednak nieco go zmodyfikowałam.
To wymagający przepis na jabłecznik, ale bardzo smaczny. A z racji tego, że moja córa go uwielbia to często gości na naszym stole.
Składniki na klasyczny jabłecznik:
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1000 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- ½ – 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 – 2 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania- klasyczny jabłecznik
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (ok 36 x 26 x 5 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 180 g cukru, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka i masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia, 50 g cukru i cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę.
- Na pokrywie naczynia miksującego odważyć 500 g ciasta, następnie rozwałkować przez arkusz folii spożywczej i ostrożnie wylepić dno przygotowanej wcześniej blachy. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 15 min (180°C). W tym czasie pozostałą część ciasta owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do zamrażalnika. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 500 g jabłek, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 500 g jabłek, rozdrobnić 6 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 20 g cukru, dodać cynamon i rozdrobnione jabłka, podgrzewać 10 min/80°C/obr. 2. Zdjąć motylek. Podpieczony spód posypać bułką tartą, następnie wyłożyć na niego masę jabłkową (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz motylek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć miarkę, ubijać kolejne 2 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na masę jabłkową, rozprowadzić równomiernie kopystką.
- Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać ciasto. Piec 45 min (180°C).
- Klasyczny jabłecznik świetnie nadaje się do podania z lodami waniliowymi.
- Smacznego 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie