Chleb z garnka to ostatnio hit Internetu. Jednak nie każdy przepis jest warty uwagi. Dzisiaj mam dla Ciebie sprawdzony przepis z mąki pszennej i żytniej. Chleb wyrasta idealnie, a do tego ma chrupiącą skórkę. 

Chleb z garnka pieczemy w garnku żeliwnym albo w naczyniu żaroodpornym. Ważne jest, by dane naczynie miało pokrywkę. 

Ja wykorzystam naczynie żaroodporne o średnicy 19 cm. Ilość składników została wymierzona właśnie na takie naczynie. Chleb wyrabiałam przy użyciu Thermomixa, jednak można go też wyrobić w tradycyjny sposób. Poniżej podaję obie metody. 

Zatem możemy zaczynać. 

chleb z garnka przepis

SKŁADNIKI NA CHLEB Z GARNKA:

  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 310 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE – CHLEB W GARNKU:

1. Do  miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy aż składniki się połączą.

2. Dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy ciasto, po czym przekładamy je do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

3. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką (możemy natłuścić ręce olejem, by masa się do nich nie kleiła). Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 st.  i wstawiamy do niego  garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką. 

6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika. Natłuszczamy je  i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.

7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

chleb w naczyniu żaroodpornym

 

THERMOMIX- PRZYGOTOWANIE CHLEB W GARNKU:

1. Do Thermomixa wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2 min/37 st.C./obr 2

2. Dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy – 3 min. w trybie wyrabiania ciasta- Interwał. 

3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba (możemy natłuścić ręce olejem, by masa się do nich nie kleiła), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 st.  i wstawiamy do niego  garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką. 

6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika. Natłuszczamy je  i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.

7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

Smacznego!

chleb garnek

 


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) ????
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie  lub YouTube

 

Podziel się