Chleb z garnka to ostatnio hit Internetu. Jednak nie każdy przepis jest warty uwagi. Dzisiaj mam dla Ciebie sprawdzony przepis z mąki pszennej i żytniej. Chleb wyrasta idealnie, a do tego ma chrupiącą skórkę.
Chleb z garnka pieczemy w garnku żeliwnym albo w naczyniu żaroodpornym. Ważne jest, by dane naczynie miało pokrywkę.
Ja wykorzystam naczynie żaroodporne o średnicy 19 cm. Ilość składników została wymierzona właśnie na takie naczynie. Chleb wyrabiałam przy użyciu Thermomixa, jednak można go też wyrobić w tradycyjny sposób. Poniżej podaję obie metody.
Zatem możemy zaczynać.
SKŁADNIKI NA CHLEB Z GARNKA:
- 1,5 łyżeczki cukru
- 310 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE – CHLEB W GARNKU:
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy aż składniki się połączą.
2. Dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy ciasto, po czym przekładamy je do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką (możemy natłuścić ręce olejem, by masa się do nich nie kleiła). Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 st. i wstawiamy do niego garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką.
6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika. Natłuszczamy je i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
THERMOMIX- PRZYGOTOWANIE CHLEB W GARNKU:
1. Do Thermomixa wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2 min/37 st.C./obr 2
2. Dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy – 3 min. w trybie wyrabiania ciasta- Interwał.
3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba (możemy natłuścić ręce olejem, by masa się do nich nie kleiła), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 st. i wstawiamy do niego garnek lub naczynie żaroodporne wraz z pokrywką.
6. Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika. Natłuszczamy je i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.
Smacznego!
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie lub YouTube