Drożdżówki z kruszonką to pyszny pomysł na drugie śniadanie, czy deser. Dzisiaj mam dla Was przepis, który bardzo łatwo się robi. Wystarczy kilka składników i już mamy drożdżówki prosto z domowej piekarni.
Z poniższych składników zrobicie aż 9 drożdżówek, można oczywiście zmniejszyć ilość składników, bądź wyrobić ciasto i połowę z niego zamrozić. Jak kto woli 🙂
Drożdżówki zrobiłam przy użycia Thermomixa, jedna można też go wykonać w sposób tradycyjny. Poniżej znajdziecie oba sposoby.
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 370 g mąki pszennej
- 190 g mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 12 g świeżych drożdży
SKŁADNIKI DO POSMAROWANIA CIASTA:
- 2 łyżki mleka
- białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 50 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- WYKONANIE TRADYCYJNE:
Do miski wlewamy CIEPŁE mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy do czasu aż skłaniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Pozostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok 45 min. Po czym wyciągamy ciasto. Może się ono lekko kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką, a ręce lekko natłuszczamy olejem. Dzielimy ciasto na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną to wierzch smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy mieszamy.
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika- 180 stopni na 20 minut.
Gotowe 🙂
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- WYKONANIE THERMOMIX:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomixa. Ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką, a ręce natłuszczamy olejem. Dzielimy je na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną to wierzch smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4.
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika- 180 stopni na 20 minut.
Smacznego 🙂
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie lub YouTube