Drożdżówki z kruszonką to pyszny pomysł na drugie śniadanie, czy deser. Dzisiaj mam dla Was przepis, który bardzo łatwo się robi. Wystarczy kilka składników i już mamy drożdżówki prosto z domowej piekarni. 

Z poniższych składników zrobicie aż 9 drożdżówek, można oczywiście zmniejszyć ilość składników, bądź wyrobić ciasto i połowę z niego zamrozić. Jak kto woli 🙂

Drożdżówki zrobiłam przy użycia Thermomixa, jedna można też go wykonać w sposób tradycyjny. Poniżej znajdziecie oba sposoby. 

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 370 g mąki pszennej
  • 190 g mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 12 g świeżych drożdży

SKŁADNIKI DO POSMAROWANIA CIASTA:

  • 2 łyżki mleka
  • białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- WYKONANIE TRADYCYJNE:

Do miski wlewamy CIEPŁE mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy do czasu aż skłaniki się połączą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Pozostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok 45 min. Po czym wyciągamy ciasto. Może się ono  lekko kleić, więc podsypujemy delikatnie mąką, a ręce lekko natłuszczamy olejem. Dzielimy ciasto na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25 minut.

Kiedy drożdżówki nam urosną to wierzch smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy mieszamy.

Posypujemy drożdżówki kruszonką.

Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika- 180 stopni na 20 minut. 

Gotowe 🙂       

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ- WYKONANIE THERMOMIX:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomixa. Ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką, a ręce natłuszczamy olejem. Dzielimy je na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Kiedy drożdżówki nam urosną to wierzch smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4.

Posypujemy drożdżówki kruszonką.

drożdżówki domowe przepis

Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika- 180 stopni na 20 minut. 

Smacznego 🙂 


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN ARTYKUŁ? JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • polajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) ????
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie  lub YouTube

Podziel się