Ciasto z jabłkami z owsianą kruszonką jest proste do zrobienia. Odkąd pokazałam Wam na story, że moja córka zrobiła właśnie to ciasto to pojawiły się pytania o przepis. 

Zatem dziś wychodzę naprzeciw oczekiwaniom 🙂 Nie ukrywam, że ciasto z jabłkami było u nas robione w Thermomixie, co z pewnością ułatwiło cały proces. Jednak istnieje możliwość, by zrobić je w sposób tradycyjny. Zatem poniżej znajdziecie przepis w dwóch wersjach. Przepis pochodzi ze strony cookidoo.pl.

CIASTO Z JABŁKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ- Składniki

Owsiana kruszonka

  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki

Kruchy spód

  • 120 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
  • 50 – 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowegolub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 500 g jabłek- obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 15 – 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ciasto z jabłkiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- THERMOMIX

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę 20 x 20 cm  lub okrągłą 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Owsiana kruszonka

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 10 s/obr. 10.
  2. Dodać cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.

Kruchy spód

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie wylepić nim dno.
  2. Piec 18 min (170°C). W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Umyć naczynie miksujące.

Nadzienie jabłkowe

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cukier i cynamon, rozdrobnić 3-4 s/obr. 4.
  2. Dodać masło, dusić bez założonej miarki 6 min/120°C/obr. wsteczne/obr. symbol łyżki. 
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 10 s/obr.wsteczne/obr. 2. Jabłka przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kruszonkę z płatków owsianych. Zwiększyć temp. piekarnika do 180°C
  4. Piec 30-35 min (180°C).
  5. Ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką gotowe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi. 

ciasto z jabłkami

CIASTO Z JABŁKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ- Składniki:

Owsiana kruszonka

  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki

Kruchy spód

  • 120 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
  • 50 – 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowegolub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 500 g jabłek- obrane, bez gniazd nasiennych, starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 15 – 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ciasto z jabłkami

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- Wykonanie tradycyjne:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę 20 x 20 cm  lub okrągłą 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Owsiana kruszonka

  1. Płatki owsiane mielimy.
  2. Dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło. Ciasto wyrabiamy na kruszonkę.  Następnie przekładamy ją do lodówki.

Kruchy spód

  1. Masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, po czym przekładamy je do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie wylepiamy dno. 
  2. Piec 18 min (170°C). W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Nadzienie jabłkowe

  1. Na nagrzaną patelnię / mały garnek wykładamy masło, po czym wrzucamy pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Dusimy przez ok. 8 minut. 
  2. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy garnek. 
  3. Jabłka przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy kruszonkę z płatków owsianych. Zwiększamy temp. piekarnika do 180°C
  4. Pieczemy 30-35 min (180°C).
  5. Ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką gotowe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi. 

Smacznego!

ciasto z owsianą kruszonką

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

Podziel się