Ciasto z jabłkami z owsianą kruszonką jest proste do zrobienia. Odkąd pokazałam Wam na story, że moja córka zrobiła właśnie to ciasto to pojawiły się pytania o przepis.
Zatem dziś wychodzę naprzeciw oczekiwaniom 🙂 Nie ukrywam, że ciasto z jabłkami było u nas robione w Thermomixie, co z pewnością ułatwiło cały proces. Jednak istnieje możliwość, by zrobić je w sposób tradycyjny. Zatem poniżej znajdziecie przepis w dwóch wersjach. Przepis pochodzi ze strony cookidoo.pl.
CIASTO Z JABŁKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ- Składniki
Owsiana kruszonka
- 60 g płatków owsianych
- 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g mąki pszennej
- 60 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
Kruchy spód
- 120 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
- 50 – 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowegolub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
- 500 g jabłek- obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 15 – 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- THERMOMIX
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę 20 x 20 cm lub okrągłą 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Owsiana kruszonka
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 10 s/obr. 10.
- Dodać cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
Kruchy spód
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie wylepić nim dno.
- Piec 18 min (170°C). W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Umyć naczynie miksujące.
Nadzienie jabłkowe
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cukier i cynamon, rozdrobnić 3-4 s/obr. 4.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki 6 min/120°C/obr. wsteczne/obr. symbol łyżki.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać 10 s/obr.wsteczne/obr. 2. Jabłka przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kruszonkę z płatków owsianych. Zwiększyć temp. piekarnika do 180°C
- Piec 30-35 min (180°C).
- Ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką gotowe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi.
CIASTO Z JABŁKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ- Składniki:
Owsiana kruszonka
- 60 g płatków owsianych
- 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g mąki pszennej
- 60 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
Kruchy spód
- 120 g masła (zimnego) pokrojonego na kawałki
- 50 – 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowegolub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
- 500 g jabłek- obrane, bez gniazd nasiennych, starte na tarce lub pokrojone w kosteczkę
- 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 15 – 20 g masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- Wykonanie tradycyjne:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę 20 x 20 cm lub okrągłą 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Owsiana kruszonka
- Płatki owsiane mielimy.
- Dodajemy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę i masło. Ciasto wyrabiamy na kruszonkę. Następnie przekładamy ją do lodówki.
Kruchy spód
- Masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszamy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, po czym przekładamy je do wcześniej przygotowanej formy i równomiernie wylepiamy dno.
- Piec 18 min (170°C). W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Nadzienie jabłkowe
- Na nagrzaną patelnię / mały garnek wykładamy masło, po czym wrzucamy pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Dusimy przez ok. 8 minut. .
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystkie składniki. Odstawiamy garnek.
- Jabłka przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy kruszonkę z płatków owsianych. Zwiększamy temp. piekarnika do 180°C
- Pieczemy 30-35 min (180°C).
- Ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką gotowe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi.
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie