Pełnoziarniste ciasto marchewkowe jest bardzo proste do zrobienia, a zarazem pożywne i smaczne.
Spróbujcie koniecznie, bo jest to dobry sposób, by przemycić dzieciom trochę warzyw 🙂 Ja robiłam swoje ciasto w Thermomixie, ale spokojnie można je zrobić w sposób tradycyjny. Poniżej znajdziecie dwie wersje przepisu.
CIASTO MARCHEWKOWE- SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 gramów mąki orkiszowej
- 200 gramów mąki pszennej
- 250 gramów cukru brązowego
- 3 średnie marchewki
- 4 jajka
- 120 gramów oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczyptę soli
- 3 łyżeczki rodzynek
polewa (opcjonalnie):
- 1 opakowania serek śmietankowy, np. Almette, Łaciaty
- 1 czubate łyżki miodu
CIASTO MARCHEWKOWE – PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE:
1. Marchewki rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i miksujemy.
2. Rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodze odciskamy i lekko obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Formę (24 cm) smarujemy masłem, możemy dodatkowo lekko wysypać tartą bułką. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 50 minut.
3. Opcjonalnie: Przygotowujemy polewę: serek Almette mieszamy z czubatą łyżką miodu i smarujemy wystudzone ciasto.
Smacznego!
CIASTO MARCHEWKOWE – PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
1. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8s/0br.5. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać 30 s.obr.5.
2. Rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodze odciskamy i lekko obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Formę (24 cm) smarujemy masłem, możemy dodatkowo lekko wysypać tartą bułką. Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 50 minut.
4. Opcjonalnie: Przygotowujemy polewę: serek Almette mieszamy z czubatą łyżką miodu i smarujemy wystudzone ciasto.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie