Od czasu do czasu trzeba sobie dogodzić. Sobie i dzieciom 🙂 A ciasto czekoladowe to świetna alternatywa.

Składniki:

150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy

6 jajek, białka oddzielone od żółtek

1 szczypta soli

200 g cukru

200 g gorzkiej czekolady, min 50%, pokrojonej na małe kawałki

50 g mąki pszennej

Ja robiłam ciasto w Thermomixie, ale można je również zrobić bez użycia tego sprzętu. Dlatego macie dwie wersje przygotowania do dyspozycji 🙂

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić, odstawić.

2. Ubić białka ze szczyptą soli.

Thermomix: Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 6 min/obr. 3,5 lub do momentu aż białka będą sztywne.

 

3. Dodać 20 g cukru, dalej ubijać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Thermomix: Dodać 20 g cukru, wymieszać 20 s / obr. 3,5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

 

4. Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać pozostałe 180g cukru, żółtka, wymieszać. Odstawić.

Thermomix: Dodać pozostałe 180g cukru, żółtka i  masło, wymieszać 6min/70ºC/obr.4

 

5. Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie , wymieszać.

Thermomix: Dodać czekoladę, poczekać kilka sekund, aż czekolada zmięknie , wymieszać 20s/obr.5

 

6. Dodać mąkę, zmiksować.

Thermomix: Dodać mąkę, wymieszać 10s/obr.5

 

7.  Dodać ubite białka, miksować dalej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy.

Thermomix: Założyć motylek. Dodać ubite białka, wymieszać 15s/obr.2,5. Przełożyć ciasto do przygotowanej tortownicy.

 

8. Piec 15 minut (200ºC). Pozostawić w formie do przestygnięcia na 5 min, podawać na ciepło lub na zimno.

Można śmiało wcinać z lodami 🙂

 

Podziel się