Dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, którym są ziemniaki zapiekane ze śmietaną. Robi się je szybko- nie pieką się długo, dlatego też jest to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. 

Czas na przepis!

SKŁADNIKI: 

-ok 5 średnich ziemniaków

-1 średnia cebula

-200 g śmietanki 30%

-mozzarella do posypania

-przyprawy: kucharek, pieprz, przyprawa do ziemniaków, rozmaryn (ja dodaję jeszcze trochę zupy cebulowej w proszku)

Pora przygotować ziemniaki zapiekane 🙂

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wrzucamy ziemniaki wraz z pokrojoną cebulą. Przyprawiamy.

3. Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy, aż trochę zgęstnieje. Następnie zalewamy ziemniaki. Śmietanka ma zakrywać ziemniaki w całości.

4. Na wierzch posypujemy rozmarynem i kawałkami mozzarelli.

5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 15-20 minut.

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną- gotowe 🙂

Smacznego!

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się