Składniki

  • 1 – 1 ½ litra rosołu z włoszczyzny
  • 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki krojonych pomidorów (ja użyłam z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 – 1 papryczka chilli (według upodobań, bądź przyprawa chilli jak w moim przypadku)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub z saszetki
  • makaron ryżowy

Sposób Przygotowania


W garnku, gdzie będziemy gotować zupę rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy w pierwszej kolejności cebulkę  pokrojoną w kostkę. Smażymy ją 3 minuty, później dorzucamy czosnek i papryczkę chilli (kawałeczek lub całą z nasionkami – zależnie od preferowanej ostrości dania). Ja dodałam mielone chilli 3-4 łyżeczki (wyszło umiarkowanie ostre)

Gdy warzywa zmiękną i zaczną nabierać złotego koloru dodajemy pomidory (jeśli używacie świeżych pomidorów należy naciąć im skórkę na krzyż, zalać wrzątkiem na 5 minut, lekko ostudzić, obrać i pokroić w kostkę), a później rosół. Dodanie litra rosołu da nam gęstszą zupę, jeśli wolicie rzadsze wlejcie półtora litra bulionu.



Wszystko gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, miód, przyprawy. Zupę blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz krótko zagotowujemy i możemy podawać. Najlepiej z ugotowanym makaronem ryżowym (u mnie były nitki) i świeżą natką kolendry. Cudownie pachnąca i kremowa zupa gotowa.

Smacznego!!

*Przepis pochodzi ze strony: cogotujekasia.pl

Podziel się