To najwyższa pora, by zrobić zakwas z buraków. Po co?  Aby mieć pyszny barszcz czerwony na Święta. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki aromat i zdecydowanie lepszy smak, niż ten z torebki, czy kartonika. 

Ponadto zakwas z buraków zawiera w sobie wiele dobroczynnych minerałów, choćby potas, wapń, magnez, kwas foliowy, żelazo, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Doskonale wzmacnia odporność, pomaga na anemię, normuje ciśnienie krwi i nie tylko. 

Ponadto- wcale nie jest tak trudno go zrobić. Wkrótce podam Wam przepis na pyszny barszcz z uszkami, a tymczasem czas na zakwas z buraków. 

ZAKWAS Z BURAKÓW- SKŁADNIKI

zakwas z buraków przepis

Na litrowy słoik potrzebujemy:

  • 3-4 buraki
  • 3 ząbki czosnku obranych i przekrojonych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2 suszone grzyby
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 średnia cebula

PRZYGOTOWANIE – ZAKWAS Z BURAKÓW

  1. Buraki należy umyć, obrać i pokroić w grube plastry.
  2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić (czosnek na pół, cebula w plastry)
  3. Wrzucamy wszystko do słoika oraz dodajemy suszone grzyby i przyprawy
  4. Wodę należy zagotować z solą, poczekać aż wystygnie i zalać nią buraki.
  5. Słoik przykryć

Zakwas jest gotowy po 5-7 dniach. Codziennie warto usunąć zbierająca się na nim piankę i delikatnie zamieszać (najlepiej drewnianą łyżką).  Jeśli chcemy, aby barszcz był na święta warto zostawić słoik w ciepłym miejscu. Natomiast jeśli zrobimy większą partię, to słoiki od razu zakręcamy i wynosimy do chłodnego pomieszczenia. 

Aby przyspieszyć proces fermentacji można do zakwasu dodać dwie łyżki wody z ogórków kiszonych. 

zakwas z burakow

    JAK PRZECHOWYWAĆ ZAKWAS Z BURAKÓW?

    Zakwas z buraków najlepiej zrobić w szklanym pojemniku (może to być litrowy słoik). Przed umieszczeniem buraków naczynie wyparzamy wrzątkiem. 

    Kiedy wrzucimy wszystkie składniki do słoika to przykrywamy go ściereczką (lub pieluchą tetrową) i zakładamy na nią gumkę. Chodzi o to by żadne owady czy kurz nie dostawał się do naczynia, tylko powietrze potrzebne do procesu fermentacji. Dlatego nie należy naczynia przykrywać szczelnie.

    Po tygodniu roztwór staje się ciemny. Wtedy zakwas jest gotowy. Przelewamy go przez sitko z gazą. Zamknięty w słoiku w lodówce wytrzyma jeszcze do Nowego Roku 🙂

    zakwas buraczany

    Wkrótce podam Wam przepis na barszcz z zakwasu z buraków. A tymczasem zachęcam do stworzenia swojego własnego zakwasu buraczanego. 

    barszcz świąteczny

     


    JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

    • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
    • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
    • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
    • dołączysz do nas na Instagramie 

     

    Podziel się