Szakszuka to ostatnio nasze ulubione śniadanie. Moje tym bardziej, bo to mąż odpowiada za jej przygotowanie 🙂

Szakszuka- co to takiego? To danie z Bliskiego Wschodu. W jego skład wchodzą cebula, pomidory, papryka oraz jajka. 

Jest pyszne i pożywne, a dodatkowo długo zostaje w żołądku. 

szakszuka przepis
Składniki na dwie porcje:

  • Jajka – 2-3 sztuki
  • Cebula – 2-3 sztuki
  • Czosnek – spory ząbek
  • Pulpa pomidorowa – 1 puszka
  • Oliwa – do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chilli
  • Szczypiorek lub bazylia – do przystrojenia

przepis na szakszukę

Szakszuka- sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w piórka cebulę i sprasowany czosnek.
  • Cebulę dopraw odrobiną soli i pieprzu – duś na wolnym ogniu
  • Do cebuli dodaj pomidory – duś pod przykryciem wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
  • Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, chilli
  • Na pomidory wbij jajka i trzymaj wszystko pod przykryciem aż zetnie się białko.
  • Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem 🙂

Smacznego!

śniadanie szakszuka

śniadanie z jajkiem

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

 

Podziel się