Szakszuka to ostatnio nasze ulubione śniadanie. Moje tym bardziej, bo to mąż odpowiada za jej przygotowanie 🙂
Szakszuka- co to takiego? To danie z Bliskiego Wschodu. W jego skład wchodzą cebula, pomidory, papryka oraz jajka.
Jest pyszne i pożywne, a dodatkowo długo zostaje w żołądku.
Składniki na dwie porcje:
- Jajka – 2-3 sztuki
- Cebula – 2-3 sztuki
- Czosnek – spory ząbek
- Pulpa pomidorowa – 1 puszka
- Oliwa – do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chilli
- Szczypiorek lub bazylia – do przystrojenia
Szakszuka- sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w piórka cebulę i sprasowany czosnek.
- Cebulę dopraw odrobiną soli i pieprzu – duś na wolnym ogniu
- Do cebuli dodaj pomidory – duś pod przykryciem wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody.
- Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, chilli
- Na pomidory wbij jajka i trzymaj wszystko pod przykryciem aż zetnie się białko.
- Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią lub szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem 🙂
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie