Jakie są świąteczne potrawy bez których nie wyobrażasz sobie świąt? U nas to barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami oraz sernik świąteczny. 3 świąteczne potrawy, dzięki którym czuje się klimat świąt.

Dzisiaj mam dla Ciebie sprawdzone przepisy na te właśnie świąteczne potrawy bez których ciężko wyobrazić sobie święta. 

Zaczynamy od zupy, zatem na pierwszy ogień idzie czerwony barszcz. 

ŚWIĄTECZNE POTRAWY- BARSZCZ Z USZKAMI

Czerwony barszcz, zupa grzybowa lub rybna. Te zupy przeważnie przygotowujemy na kolację wigilijną. Polskim zwyczajem jest postna wigilia, zatem barszcz czy grzybowa nie powinna być na bazie mięsnego bulionu. Potrzebny nam zakwas, który należy zrobić wcześniej. 

O tym jak zrobić zakwas buraczany pisałam wcześniej. Teraz czas na czerwony barszcz. 

SKŁADNIKI NA BARSZCZ WIGILIJNY:

  • 0,5 l kwasu buraczanego
  • 5 świeżych buraczków ćwikłowych
  • włoszczyzna
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 100 g suszonych grzybów (będzie nam potrzebny wywar)
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)

PRZEPIS NA ŚWIATECZNY BARSZCZ: 

  1. Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na noc . Rano możemy je już ugotować i odcedzić (wywar zostawiamy).
  2. Gotujemy buraki i włoszczyznę.
  3. Przelewamy przez sito i dodajemy do naszego wywaru z buraków wodę z grzybów
  4. Następnie do garnka trafia kwas buraczany w proporcjach: 3/4 zmieszanego wywaru i 1/4 kwasu.
  5. Podgrzewamy barszcz do momentu wrzenia, nie  gotujemy.
  6. Doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru do smaku, dodajemy kieliszek wina (opcjonalnie).

Jak dla mnie najlepszy barszcz to taki z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie na stronie przepisy.pl

ŚWIĄTECZNE POTRAWY- PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

pierogi z kapustą i grzybami

Święta bez pierogów z kapustą i grzybami to nie święta. Przynajmniej dla mnie 🙂

Czas na sprawdzony przepis. 

SKŁADNIKI NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ciepła, przegotowana woda (1,5  szklanki)
  • łyżka oleju 
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • kg kapusty kiszonej
  • ok. dwie cebule
  • marchewka słodka
  • dwie łyżki oleju
  • pieprz, sól – do smaku
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: 
  1. Grzyby myjemy i zalewamy ciepłą wodą. Najlepiej pozostawić je na noc, lub przynajmniej moczyć przez 2 godziny. 
  2. Grzyby  gotujemy do miękkości, odcedzamy (ale wodę po gotowaniu zostawiamy). 
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
  4. Kiszoną kapustę zalewamy wodą oraz wywarem po gotowaniu grzybów i gotujemy do miękkości. Bardzo dokładnie odcedzamy.
  5. Kapustę, cebulę i grzyby rozdrabniamy (nożem bądź maszynką do mielenia mięsa). Przyprawiamy całość solą i pieprzem.

Pierogi przepis

CIASTO NA PIEROGI: 

1. Do mąki pszennej dodajemy sól, ciepłą wodę i olej.

2. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Wyrabiamy dość szybko (ciasto nie może się kleić).

ciasto na pierogi

3. Kolejny krok – dzielimy je na kilka części. Bierzemy pierwszą, pozostałe przykrywamy czystą ściereczką.

4. Ciasto wałkujemy- powinno mieć grubość 2-3 mm. 

5. Wykrawamy kółka, na środku każdego kładziemy farsz. Pieróg składamy na pół, sklejamy dokładnie jego brzegi. Potem to samo robimy z pozostałymi częściami.

6. Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 – 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

7. Gotowe 🙂 Pierogi można jeść ugotowane, lub podsmażyć na maśle lub oleju z cebulką.

potrawy na święta

A na koniec- coś na deser, czyli sernik świąteczny ze spodem z pierników. 

ŚWIĄTECZNE POTRAWY- SERNIK NA SPODZIE Z PIERNICZKÓW

Nasz sernik świąteczny ma spód z pierniczków, dzięki czemu ma wyjątkowy smak. Jest puszysty i pyszny. 

sernik świąteczny

Czas na przepis 🙂

SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 200 g  pierniczków w czekoladzie (mogą być z marmoladą)
  • 5 jajek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki miodu
  • 200 ml śmietanki 30% 

PRZEPIS NA SERNIK ŚWIĄTECZNY: 

1. Przygotuj formę o średnicy 24 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj formę masłem.

2. Pierniczki należy zmielić i ułożyć na dnie. Zmielony twaróg zmiksuj z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie stopniowo dodawaj jajka i miksuj, aż składniki się połączą.

3. Na koniec dodaj miód i  śmietankę. Całość zmiksuj. Masę wyłóż na pierniczki i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 90 minut. 

Gotowe!

sernik świąteczny

Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do stworzenia świątecznych potraw. Więcej inspiracji znajdziesz na stronie przepisy.pl 🙂

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się