Sernik z kakaową kruszonką i spodem świetnie się sprawdza do porannej kawy. Jest miękki i puszysty.
Czas na przepis! Potrzebujemy tortownicy o średnicy 23 cm i ewentualnie stolnicy oraz poniższe składniki:
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
3 serki waniliowe po 150 g każdy
1 serek biały 175 g(u mnie twaróg delikatny President)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Piana z 5 białek
Szczypta soli
Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać nożem, zagnieść szybko ciasto, podzielić na pół, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażalniku przez godzinę.
2. Serki zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pianę ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
3. Na dno natłuszczonej tortownicy zetrzeć połowę ciasta, wylać ser, zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Sernik z kakaową kruszonką gotowy 🙂 Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie