Sernik rosa był mi doskonale znany. Aż pewnego dnia spróbowałam sernik rosa ze spodem z oreo. To połączenie smaków było obłędne. Postanowiłam spróbować zrobić sama taki sernik i cytując słowa męża- wyszedł wyśmienicie.
Uznałam, że samolubne by było zostawienie dla siebie przepisu na sernik rosa ze spodem z oreo, zatem dzielę się z Wami. Korzystajcie. Bo warto!
Ja sernik zrobiłam przy użyciu Thermomixa, ale można go zrobić też tradycyjnie. Poniżej przepisy w obu wersjach:
SKŁADNIKI NA SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO:
- 100 g cukru pudru lub 100 g cukru zwykłego
Masa serowa i piana z białek
- 1000 g twarogu pokrojonego na kawałki lub sera z wiaderka ( ja użyłam tego z wiaderka)
- 650 g mleka
- 120 g oleju
- 250 g cukru
- 5 jajek (oddzielone białka od żółtek)
- 2 budynie śmietankowe w proszku lub waniliowe w proszku
- szczypta soli
Spód ciasta
- 400 g ciastek oreo (albo podobnych- ja wzięłam ciastka Neo z Lidla)
- 150 g masła
Potrzebne rzeczy
- prostokątna forma do pieczenia (ok. 40 x 24 x 6)
- piekarnik
PRZYGOTOWANIE SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO- THERMOMIX:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Natłuścić prostokątną formę, odstawić
- Wrzucić oreo do Thermomixa, ustawić obr. 10 / 10 sek. Przełożyć do innego naczynia.
- Masło podgrzać i jeszcze ciepłe zmieszać z masą oreo. Wyłożyć na dno formy do pieczenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Ustawić obr. 10 / 10 sek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wrzucić: twaróg żółtka z 5 jajek, 250 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku, 650 g mleka, 120 g oleju. Ustawić obr. 6/3 min. Powstałą masę wylać na ciasto. Piec 50 minut, 180 st. C
- Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć motylek, wlać 5 białek, szczyptę soli. Ustawić obr.3 /1.30 min. W tym czasie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo wcześniej przygotowany cukier puder.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i pianę wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 10 minut, 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia przed podaniem. Smacznego!
PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE- SERNIK ROSA ZE SPODEM Z OREO:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Natłuścić prostokątną formę, odstawić.
- Wrzucić oreo i zmielić w malakserze na drobną masę.
- Masło podgrzać i jeszcze ciepłe zmieszać z masą oreo. Wyłożyć na dno formy do pieczenia.
- Do miski wrzucić: twaróg zmielony z wiaderka, żółtka z 5 jajek, 250 g cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, 650 g mleka, 120 g oleju. Zmiksować. Powstałą masę wylać na ciasto. Piec 50 minut, 180 st. C
- Do miski wlać 5 białek, szczyptę soli. Ubijać za pomocą miksera, dodawać stopniowo cukier puder (najlepiej przesiany przez sito).
- Wyjąć ciasto z piekarnika i pianę wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 10 minut, 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia przed podaniem. Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie