Czas na przepis na pyszne danie, choć wymagające trochę czasu na przygotowanie.

Składniki:

  • pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
  • mleko: 250 ml
  • mąka pszenna : 20 g
  • masło : 20 g
  • ser starty na drobnych oczkach : 100 g
  • oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
  • sól: szczypta
  • pieprz: szczypta
  • ulubione przyprawy ( u nas: przyprawa do kurczaka, Kucharek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem oraz Kucharkiem do smaku. Dodajemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron plus inne przyprawy, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy (ja dodałam jeszcze trochę kucharka) i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni.

Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).

Smacznego!!

Podziel się