Dzisiaj lekki, łatwy przepis na rogaliki drożdżowe w sam raz do kawki na śniadanie.
Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży (lub sypkich)
– cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada jako nadzienie
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie, a w międzyczasie mąkę siekamy z margaryną. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (bez marmolady). Zagniatamy jednolite ciasto, nastepnie dzielimy je na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek i kroimy z koła 8 trójkątów.
Kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogaliki.
Przekładamy na natłuszczoną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. C piekarnika.
Pieczemy na rumiano (około 15 minut z termoobiegiem).
Tak wyglądają po upieczeniu.
Można jeszcze (przed włożeniem do piekarnika) posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Wtedy efekt jest taki.
– See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada do nadziewania
– See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dppRZ
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli
– marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
mmmm….. wyglądają bardzo apetycznie i zapewne jeszcze lepiej smakują :)…
Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
niedługo wypróbuję twój przepis, na początku października spodziewamy się gości, więc będą w sam raz 🙂
No pewnie 🙂 Daj znać jak wyszło!
Mmmmmm <3
I jak tu na diecie się powstrzymać? 🙂
Niedługo tłusty czwartek- pod tym pretekstem można trochę zaszaleć 😉
Tak zdecydowanie mniammmm …:)