Dzisiaj lekki, łatwy przepis na rogaliki drożdżowe w sam raz do kawki na śniadanie.

Składniki:

– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży (lub sypkich)
–  cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada jako nadzienie

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie, a w międzyczasie mąkę siekamy z margaryną. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (bez marmolady). Zagniatamy jednolite ciasto, nastepnie dzielimy je na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek i kroimy z koła 8 trójkątów.

Kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogaliki.
Przekładamy na natłuszczoną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. C piekarnika.

Pieczemy na rumiano (około 15 minut z termoobiegiem).

Tak wyglądają po upieczeniu.

Można jeszcze (przed włożeniem do piekarnika) posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.

Wtedy efekt jest taki.

 

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
– See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf
Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada do nadziewania
– See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dppRZ
Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada do nadziewania

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf

Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada do nadziewania

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf

Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada do nadziewania

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf

Składniki:
– 500 g mąki
– 200 ml kwaśnej śmietany
– 250 g margaryny
– 1 jajko
– 100 g świeżych drożdży
– mały cukier waniliowy
– szczypta soli

– marmolada do nadziewania

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak , jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania – od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika. – See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2012/02/lekkie-rogaliki-drozdzowe.html#sthash.oDRuKSOM.dpuf

Podziel się